Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 березня 2024, питання №103349

як краще піти зараз служити по мобілізації чи по контракту

порадьте будьласка як краще пітти зараз служити по мобілізації чи по контракту . яка різниця між службою зараз по мобіліації і по контракту. яка оплата мобілізованим і контрактникам. і які зміни по контрактниках згідно закону 10449.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Руслана!

    Військовослужбовці, які підписують контракт, служать під час війни в тилу і на передовій.

    Для підписання контракту в Україні треба набагато більше довідок та процедур, ніж для мобілізації.

    Зараз для того, щоб підписати контракт, потрібно зібрати певний перелік документів. При прийомі на військову службу за мобілізацією і при прийомі за контрактом деякі вимоги відрізняються. Починаючи з поглибленої військово-лікарської комісії та різних довідок.

    Відрізняється оплата служби за контрактом та по мобілізації якщо, наприклад, військовий пішов служити на передову.

    За службу на передовій контрактники отримують доплату 30 тисяч гривень, а «на нулі» ― 100 тисяч гривен. Також, враховуються доплати та надбавки.

    Загалом мінімальне грошове забезпечення складає 44 або 114 тис. грн. і тут немає різниці між мобілізованим та контрактником. Єдине, при підписанні контракту ще виплачується додатково одноразова виплата.

    Форма, порядок і правила укладення контракту, припинення (розірвання) контракту та наслідки припинення (розірвання) контракту визначаються положеннями про проходження військової служби громадянами України та нормативно-правовими актами Міністерства оборони України та інших центральних органів виконавчої влади. Вони, відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, якщо інше не передбачено законом.

    Мобілізований на військову службу.

    Відповідно до українського законодавства, мобілізувати можуть військовозобов'язаного чоловіка віком від 18 до 60 років:

    • якого військово-лікарська комісія визнала придатним, частково придатним або обмежено придатним до проходження військової служби;
    • який не має права на відстрочку від мобілізації.

    При цьому мобілізована особа отримує статус військовослужбовця, коли її включають до списків особового складу військової частини. За таким громадянином залишається робоче місце (крім зарплати).

    Мобілізовані можуть брати безпосередню участь у бойових діях, обіймати керівні посади та отримувати військові звання.

    Служба українців, які мобілізовані під час воєнного стану, триватиме до кінця воєнного стану або оголошення демобілізації.

    Контрактна служба в Збройних силах України.

    Це професійна служба, коли військовий має ширші можливості вибору посад та місця служби. Тобто, підписуючи контракт, можна обирати підрозділ та спеціальність та будувати військову кар’єру.

    Контракт можуть укласти усі охочі, у тому числі й ті, хто вже проходить строкову службу, або був мобілізований під час воєнного стану. Строковикам служба за контрактом дозволить брати участь безпосередньо у бойових діях.

    Для мобілізованих є сенс підписувати контракт у тому випадку, якщо людина планує продовжити кар’єру військового або якщо хоче перейти в інший підрозділ.

    У мирний час контракт укладають на певний строк, до прикладу на три або п'ять років. Проте, під час дії воєнного стану контрактники служать до закінчення воєнного стану або оголошення демобілізації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • руслана Клієнт 2 місяці тому

      скажіть будьласка а звільнення за сімейними обставинами різні чи однакові для контрактників і мобілізованих . ітерміни відпустки які для тих і тих.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України