Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 06 марта 2024, вопрос №103287

Оформити інвалідність, знаходячись за кордоном

Доброго дня, шановні юристи.
Жінка-біженка потрапила в аварію в Німеччині. Лежить в лікарні, ходити не може. Були складні операції.
Йде до того, що, на жаль, залишиться інвалідом.
Чи є можливість оформити інвалідність в Україні?
Виїхати на комісію вона, на жаль, не зможе.
Знаходиться в Німеччині сама. Підтримують волонтери.
З повагою, Ганна

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ганна!

    Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які тимчасово перебувають за кордоном, здійснюються екстериторіально та заочно.

    • Якщо людина перебуває за кордоном, потрібно надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному лікарю або лікарю-куратору на території України для оформлення форми 088/о "Направлення на Медико-соціальну експертну комісію".
    • Далі пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням документи скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи й встановлення інвалідності.
    • Якщо до цього часу людина не зможе прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ganna Клиент месяц назад

    Дякую, пане Юрію.

    Чи є можливість для виконання цих процедур найняти адвоката? Сама вона не впорається

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Вона не має родичів в Україні?

    Ganna Клиент месяц назад

    Є, старенькі. Вони, на жаль, не зможуть цим займатися.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Можливо волонтери в Німеччині допоможуть зібрати та переслати в Україну необхідні документи. Також є сенс звернутись до українського консульства. Адвокат в Україні їй мало чим зможе допомогти, бо все треба зробити саме за місцем лікування.

    Ganna Клиент месяц назад

    Дуже дякую!

    Документи всі є. Їх треба перекласти з німецької на українську. Цього достатньо? З цим допоможуть. Потім їх можна відправляти в Україну? Чи треба ще завіряти десь? Щось ще з консульства їй треба брати?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Їх треба перекласти, а переклади завірить в Україні нотаріально. Консульство могло б підтримати нещасну жінку: принаймні допомогти у просуванні цього питання.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Так, Ви повинні пройти повторну МСЕК, адже постанова КМУ № 225 від 8 березня 2022 р. фактично не працює. Зокрема Вам можуть продовжувати нараховувати пенсійні виплати, але у відносинах з багатьма органами влади вони не визнаватимуть таке продовження.

    Більше того, дана постанова визначає наступне:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 8 березня 2022 р. № 225Київ

    Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України

    2. Установити, що на період дії воєнного стану на території України:

    ...

    3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917 (Офіційний вісник України, 2013 р., № 100, ст. 3666).

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВОЮ Є УМОВА ЩОДО НЕМОЖЛИВОСТІ НАПРАВЛЕННЯ. ЯКЩО ЗАГАЛОМ ВАС МОЖУТЬ НАПРАВИТИ НА ЛКК, А ДАЛІ МСЕК, ВАРТО ЦИМ ЗАЙНЯТИСЯ.

    І чи потрібно мені звертатися у МСЕК особисто?

    Так, для початку Ви звертаєтеся до сімейного лікаря, який направляє на ЛКК, а вже ЛКК направляє Вас на МСЕК.

    Чи можна продовжити групу автоматично, без повторного огляду лікарів, якщо так, то що я особисто повинна зробити для цього?

    МОЗ повідомляє:

    "...Якщо ви опинилися за кордоном під час воєнного стану та потребуєте оформлення інвалідності – це можна зробити дистанційно!

    Для цього у вас мають бути на руках медичні документи та обстеження (якщо їх втрачено: https://bit.ly/3yShdmf). Їх ви маєте надіслати українською мовою до сімейного лікаря або лікуючого лікаря на території України, щоб оформити направлення МСЕК (форма 088/о).

    Лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить їх на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

    2757.pngЯкщо у разі звернення для встановлення інвалідності особа не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності ͟з͟а͟о͟ч͟н͟о͟ на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян.

    2757.png2757.pngДля тих осіб, які знаходяться за кордоном і яким необхідно поновити довідку про інвалідність і повторно пройти МСЕК, постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 продовжено строк дії інвалідності на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування..."

    З повагою!

    Ganna Клиент месяц назад

    Дякую, в неї не було інвалідності в Україні, вона виїхала здоровою.

    Мова йде не про повторну МСЕК.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України