Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 27 февраля 2024, вопрос №102876

податок на авто- звітний (податковий) рік

Вітаю. ось така цитата
"якщо ви продаєте друге своє авто протягом одного року, вже будете зобов'язані сплатити 5 % податку на дохід від вартості автомобіля + військовий збір - 1,5%. "
від якого часу рахується Рік ?
- від продажу другого (першого) авто
чи
- звітний (податковий) рік - період, який розпочинається 1 січня поточного року і закінчується 31 грудня поточного року ?
дякую

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Мається на увазі податковий рік. Якщо Ви продали авто в 2024, то наступне авто повинні продати у 2025 році. В даному випадку податок сплачувати буде не потрібно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • олег Клиент 2 месяца назад

      дякую.

      перше авто продано влітку 2023 р - друге авто продано по дорученні в листопаді 2023 р.

      чи потрібно буде при перерєстрації другого авто в березні 2024 сплачувати податок на друге авто ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою - власником майна (довірителем) на підставі нотаріально засвідченого доручення іншій особі, право власності на майно залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, і право розпорядження власністю залишається за довірителем - власником. При цьому не виникає і обставин для оподаткування, тобто немає об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

        Однак, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою відбувається перехід права власності, а оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 Податкового кодексу.

        Докладніше у роз'ясненнях податкової https://biz.ligazakon.net/news/201417_prodazh-avto...

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року:- одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб;- другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.- третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, оподатковується за ставкою 18% із можливістю врахування витрат на вартість такого об’єкта, за умови декларування витрат у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

    Крім того, дохід від продажу протягом звітного (податкового) року другого та наступних продажів легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

    Звітний (податковий) рік - період, який розпочинається 1 січня поточного року і закінчується 31 грудня поточного року.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України