Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 24 лютого 2024, питання №102732

Можно ли уехать от неофициальных опекунов в 15?

Здравствуйте, моим официальным представителем является моя мать, которая выехала из Украины в РФ. Я же, неофициально живу с бабушкой и дедом, в доме частые конфликты (вплоть до больниц и полиции), поэтому планирую уехать в другой город, где есть друзья и родители друзей готовы приютить и полностью обеспечивать. Вопрос: Могу ли я в таком случае не сказав ничего родственникам, ведь фактически они не отвечают за меня. Мать не сможет ничего сделать, ведь уже получила русское гражданство, а те, с кем я проживаю, не являются официальными опекунами. Что будет в случае если они пойдут в полицию? Правильно ли что моя мать ничего не сделает в таком случае, как и родственники.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Катерина!

    Законне право обирати самостійно місце проживання з'являється у Вас з досягненням віку 15 років, але це не означає, що Ви не повинні поставити до відома про таке рішення свою бабусю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Згідно із статтею 29 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Відповідно до статті 313 цивільного кодексу, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом. Фізична особа не може бути видворена з обраного нею місця перебування, доступ до якого не заборонений законом.

    Ваші батьки несуть відповідальність за Вас до досягнення Вами повноліття (віку 18 років). Вони зобов'язані забезпечувати необхідні умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей. Тому вони мають право контактувати з Вами.

    Якщо б Ви знашли роботу і заробляли, гроші, то в такому випадку Вас ніхто не мав би рухати.

    В Кодексі про працю є стаття щодо мінімального віку працівників.

    Стаття 188. Вік, з якого допускається прийняття на роботу

    Не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років.

    За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років.

    Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України