Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 23 февраля 2024, вопрос №102664 250₴

Отримання витягу в РАГС за довіреністю.

Жінка не змогла отримати витяг в РАГСі, на мене, по довіреності. В РАГСі відмовили видавати витяг з держреестру, сказали лише видадуть особисто, знаходжусь на заробітеках за кордоном, не маю можливості забрати особисто. Чи має право РАГС відмовити у видачі витягу з держреєстру людині на яку я склав довіреність? Дякую. Вадим

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Такі дії не законні.

    Фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.

    Також право на отримання витягу мають представники фізичної особи.

    Вадим Клиент 2 месяца назад

    Дякую за швидку відповідь. Чи не могли б ви надати мені, будь ласка, посилання на на документ який би підтверджував вашу відповідь, для того щоб ми могли показати цей документ в РАГС. Дуже дякую.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Вадиме!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян":

    Видача витягу з Реєстру

    "13. Фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.

    Витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред'явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.

    Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається.

    Право на отримання витягу з Реєстру мають представники фізичної особи.

    Банку або іншій фінансовій установі, яка має ліцензію на надання коштів у позику, зокрема на умовах фінансового кредиту відповідно до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", на їх запит надається витяг з Реєстру в порядку та обсязі, встановленому Мін’юстом, за наявності письмової згоди фізичної особи, якої стосуються відомості, зазначені в актових записах".

    Відповідно до статті 244 ЦКУ:

    Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    Довіреність адресована третім особам і засвідчує повноваження представника перед третіми особами. Довіреність може бути видана на ім'я однієї особи або декількох осіб. Як особа, яку представляють, може виступати одна або декілька осіб.

    Зміст довіреності визначається межами правоздатності особи, яку представляють. Довіреність юридичній особі може бути видана тільки на укладення правочинів, що не суперечать її статутові (положенню) або загальному положенню про організацію даного виду. Довіреність пред'являється третій особі самим представником або направляється особою, яку представляють, безпосередньо третій особі. В останньому випадку довіреність направляється третій особі без надання представнику і в її змісті може бути вказано конкретну третю особу, з якою представник має вчинити правочин.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України