Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 февраля 2024, вопрос №102441

Продовження строку прийняття спадщини

Доброго дня!
Прошу консультації по питанню спадщини.

Моя мама померла 12.06.2022 року, у її власності знаходилася земельна ділянка для ведення садівництва (у Київській області), 19.07.2022 року помер мій тато (чоловік моєї мами).
02.08.2022 року ми з сестрою (як мамині спадкоємці) звернулися до державного нотаріуса у м. Києві для відкриття спадкової справи по маминій ділянці. Сестра написала заяву про відмову у прийнятті спадщини. До відома нотаріуса було доведено і факт смерті батька. Нотаріус відкрила Спадкову справу (!)тільки на маму.
Після підготовки усіх документів для прийняття спадщини я знов звернулася в цю саме державну нотаріальну контору 31.01.2024, але так як нотаріус, яка відкривала справу там вже не працює, то спілкувалася з іншим нотаріусом. Ця нотаріус ознайомившись з матеріалами справи сказала, що тато також був спадкоємцем, хоч і не встиг прийняти спадщину, і сказала, що йому належить 1/3 спадщини мами. На цей раз вона відкрила спадкову справу на тата, але замість видачі мені свідоцтва на спадщину видала Постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії.

Скажіть, які є шанси оскаржити постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії у суді і продовжити строк прийняття спадщини?

Чи можу я звернутися до будь-якого українського суду? Чи КРАЩЕ звертатися в суд по місцезнаходженню державного нотаріуса?

І у разі відмови суду у продовженні строків прийняття спадщини, що буде з ділянкою?

Наперед дуже вдячна,

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Як правило суди приймають рішення щодо задоволення позовних вимог спадкоємців, які не подали в установлений строк заяву про прийняття спадщини.

    В заяві Вам необхідно зазначити поважні причини пропуску строку.

    • Ірина Клиент 2 месяца назад

      Дуже Вам дякую!

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Звернення до суду з проханням виділити додатковий термін для прийняття спадщини можливе за наявності поважних причин пропущення 6-місячного строку. Повномасштабна війна, яка триває з 2022 року, вважається форс-мажорною обставиною, тобто непередбаченою обставиною. Ви можете посилатись на Ваше спільне звернення з сестрою до нотаріуса 2 серпня 2022 року як факт реалізації Вашого права прийняти спадщину протягом 6-місячного терміну, а про незаведення спадкової справи щодо батька Ви, як Ви можете заявити суду, не змогли вияснити з нотаріусом і тому вийшло непорозуміння. Суд мав би стати на Ваш бік.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України