Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 18 февраля 2024, вопрос №102396

За яких умов наступає законне право отримати спадок у людини з другої черги спадкквання ?

Добрий день, як можна відкрити спадок з другої черги спадкування ( рідний брат, сестра ) ? Якщо діти за 6 місяців не відкриють спадкову справу то чи спадок відходить до осіб з другої черги ?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Право на спадкування кожною наступною чергою спадкоємців за законом настає при відсутності спадкоємців попередньої черги або при неприйнятті ними спадщини або відмови від її прийняття, а також у разі, коли всі спадкоємці першої черги усунені від права на спадкування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо спадкоємці першої черги не претендують на спадщину, то спадкоємці другої черги мають право протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця звернутись до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Якщо протягом одного року з дня смерті спадкодавця спадщину ніхто не прийме, то вона має бути визнана, за законодавством, відумерлою та перейти у власність територіальної громади. Щоправда на практиці визнання спадщини відумерлою трапляється не часто.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України