Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 лютого 2024, питання №102068

Виключені з обліку в 40 років

Вітаю. Може всеж таки хтось пояснити, на підставі яких норм законів ті, хто відслужив ще в СРСР і виключені з обліку в 40 років, вважаються зараз військовозобов'язаними. Передивився купу судових рішень, так і не знайшов відповіді. Чи це обгрунтовується черговими "тлумаченнями" вищих судів щодо ст. 58 Конституції? Чи Статтями 22,23 Закону Про мобілізаційну підготовку? Чи тим, що на тепер граничний вік 60 років?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Під час воєнного стану мобілізації підлягають особи у віці 18-60 років. Прваво на відстрочку мають ті категоріії військовозобов'язаних, які зазначені в статті 23 ЗУ Про мобілізацію.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ігор Клієнт 3 місяці тому

    "Приймаючи рішення по цій справі Верховний Суд звернув увагу на правову позицію, викладену у Рішенні Конституційного Суду України від 9лютого 1999року No1-рп/99. За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце."

    Моє припущення: Факт виконання конституційного обовязку (результат - виключення з обліку і звільнення у відставку) скасувати вже не можливо. Теоретично. На практиці у нас все можливо.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тож ми і говоримо про практику. Ви ж бачите, що навколо відбувається? Чи дотримуються зараз норми Конституції? Чи не порушуються права людини? А подивіться на судову практику... Це окрема історія.

    Ігор Клієнт 3 місяці тому

    На мою думку, головне питаняя в цій ситуації - чи вичерпується обов'язок Ст.65 Конституції після його виконання. Чи він тривалий (постійний) аж до смерті? Чи він переходить з обов'язку в право?Взагалі, найприйнятніше в цій ситуації вважаю скинутися на хорошого адвоката, подати позов від когось, хто вже, умовно, отримав повістку. А потім потихенько розкручувати цю справу аж до самих вищих інстанцій. Це займе немало часу, а ті, хто будуть потряпляти в аналогічну ситуацію, сможуть в судах посилатися на цю справу (що ще триває) допоки по ній буде винесене рішення. Війна ж вічно тривати не буде.

    Можливо, не дуже точно юридично формулюю, але логічний зміст зрозумілий.Зацікавлені особи (юристи і "виключені з обліку" ) можуть мені писати на електронну адресу ali09@i.ua.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України