Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 12 февраля 2024, вопрос №102029

Можно ли в завещании квартиру (адрес) завещать жене, а всё остальное сыну?

Чи можу я в заповіті вказати: "Заповідаю квартиру за адресою (місто Суми…) дружині, а іншу мою власність заповідаю сину"?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Так. Можете.

    Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом.У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

    Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини.

    Згідно ст.1241 ЦК України право на обов’язкову частку у спадщині незалежно від заповіту мають, малолітні, неповнолітні, повнолітні, непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки.

    Крім того подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності.

    У разі складення спільного заповіту частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя, який його пережив. У разі смерті останнього право на спадкування мають особи, визначені подружжям у заповіті.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Заповіт може бути написаний на користь будь кого, в тому числі, на користь осіб, які не є спадкоємцями за законом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. Це питання врегульовано статтею 1236 Цивільного кодексу України.

    Стаття 1236. Право заповідача на визначення обсягу спадщини, що має спадкуватися за заповітом

    1. Заповідач має право охопити заповітом права та обов'язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов'язки, які можуть йому належати у майбутньому.

    2. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.

    3. Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов'язків, що є пропорційною до одержаних ними прав.

    4. Чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України