Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Виконавче виробництво, 06 лютого 2024, питання №101634

Чи можно зняти арешт з коштів які бабуся отримує як дитина війни?

Бабуся(1931 р.н.) отримує допомогу з Німеччини як дитина війни, чи можно з цих коштів зняти арешт накледений виконавчою службою за несплати коунальних послуг?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    З цим питанням Вам потрібно звернутись до виконавця, який наклав арешт на рахунок. Якщо арешт з рахунку зняти не вдасться, то можна буде подати заяву на визначення поточного рахунку для здійснення видаткових операцій.

    11.04.2023 Верховною Радою України прийнято Закон України №3048-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» (далі – Закон №3048-ІХ), який набрав чинності 06.05.2023.

    Вказаним Законом, зокрема, викладено у новій редакції п. 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження».

    Цією редакцією змінено порядок розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану, запровадженого Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022.

    Так, у зазначений період фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2-х розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року (14200 грн), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом.

    Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

    https://news.dtkt.ua/law/liability/83490-arest-rax...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можна хоча б щодо суми 13400 грн. Для цього треба звернутися до виконавчої служби з відповідною заявою.

    Всього доброго Вам. З повагою.

    Богун Сергій Павлович

    Це не можливо. Дана допомога не відноситься до коштів, які підпадають під критерії встановлені ст. 73 Закону України "Про виконавче провадження" для заборони їх стягнення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України