Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 06 лютого 2024, питання №101631 250₴

Отстрочка от мобилизации многодетная семья

Находимся с мужем в законном браке, первый ребенок не от него, общие двое детей , есть удостоверение многодетной семьи. Старшей 13 и младшим по 4 года.
Получит ли он отстрочку от мобилизации ,если не являеться биологическим отцом первого ребенка?

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для отримання відстрочки від мобілізації треба довести утримання трьох дітей віком до 18 років.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Тому у вас є всі шанси для отримання відстрочки. Для цього вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження дітей

    Посвідчення багатодітної родини

    Свідоцтво про смерть батька або рішення суду про позбавлення батьківських прав або довідка про заборгованість зі сплати аліментів рідного батька дитини або рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Світлана!

    Все буде залежати від того, чи зможе Ваш чоловік довести, що утримує трьох неповнолітніх дітей.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;".

    Отже, з Вашими спільними дітьми все зрозуміло, оскільки як батько, Ваш чоловік зобов'язаний виховувати та утримувати своїх дітей.

    Щодо Вашої дитини від першого шлюбу: чи має біологічний батько заборгованність по аліментах?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи сплачує аліменти рідний батько дитини від першого шлюбу?

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    У цьому випадку необхідно довести саме факт утримання 3х дітей.

    Ефективним способом встановлення факту перебування 3х дітей на утриманні чоловіка є подача заяви до суду про встановлення факту утримання 3х дітей.

    Якщо до суду звертатись не будете, то майте на увазі, що посвідчення батька багатодітної сім’ї https://guide.diia.gov.ua/view/ustanovlennia-statu... лише підтверджує факт виховання, а не утримання дітей. Загальний пакет документів для отримання відстрочки виглядає наступним чином:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • копія паспорта дружини
    • свідоцтва про народження дітей
    • документи про спільне проживання
    • акт обстеження жилових умов
    • рішення суду про розірвання шлюбу з біологічним батьком дітей
    • довідка з виконавчої служби про заборгованість по аліментам
    • посвідчення батька багатодітної сім'ї

    Якщо заборгованості по аліментам немає, тоді Ваше питання потрібно буде вирішувати в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановна Світлана!

    Якщо у Вас немає доказів, що другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим або має борг по сплаті аліментів - то Вам в ТЦК відмовлять у оформленні відстрочки.

    Також ТЦК іноді вимагають, щоб така дитина була усиновлена, інакше начебто немає факту утримання дитини, хоча це не зовсім так.

    Відповідно до ч. 1 ст. 268 Сімейного кодексу України, Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

    Тобто для доведення утримання потрібно мати доказ того, що інші родичі не можуть надавати дитині через поважні причини належного утримання.

    Аналізуючи ст.ст. 260, 262–264, 268–271 СК України, можна визначити наступні умови, за яких в особи виникають права і обов’язки мачухи (вітчима).

    1. Перебування у шлюбі з батьком (матір’ю) дитини. Зазначена обставина є обов’язковою умовою набуття особою статусу мачухи або вітчима

    2. Проживання з дитиною однією сім’єю. Сімейне законодавство відносить вітчима (мачуху) і пасинка, падчерку до членів однієї сім’ї. Відповідно, для виникнення в особи правового статусу вітчима або мачухи необхідна передбачена ст. 3 СК України сукупність обставин: її спільне проживання з дитиною, спільний побут і наявність взаємних прав та обов’язків. Самого спільного проживання з дитиною недостатньо для визнання їх сім’єю, оскільки визначальною ознакою сім’ї є саме наявність взаємних прав та обов’язків, а спільне проживання і спільний побут – лише факультативними, тому після розірвання шлюбу з батьком (матір’ю) дитини, навіть у разі продовження спільного проживання з дитиною, особа втрачає правовий статус мачухи, вітчима. З іншого боку, у разі смерті батька (матері) дитини правовий статус мачухи (вітчима) зберігається за умови їх спільного проживання з дитиною, оскільки шлюб припинений об’єктивною обставиною, а не волевиявленням сторін.

    3. Відсутність оформлення усиновлення, опіки чи піклування над дитиною цією особою. Особа вважається мачухою, вітчимом дитини лише доти, доки не усиновить її або не оформить опіку (піклування) над нею.

    Правовий статус усиновлювача, опікуна та піклувальника істотно відрізняється від статусу мачухи, вітчима.

    Адже коло прав та обов’язків щодо дитини в останніх найменше. Відносини пасинка, падчерки та мачухи, вітчима не оформляються окремо і повністю залежать від відносин подружжя. Як вже зазначаються, розірвання шлюбу з матір’ю, батьком дитини тягне за собою втрату правового статусу вітчима (мачухи), але не є підставою припинення усиновлення, опіки чи піклування.

    На основі цього можна сформулювати так визначення: вітчим – це чоловік, який перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, проживає з дитиною однією сім’єю і не є її усиновлювачем, опікуном чи піклувальником.

    Правовий статус мачухи, вітчима передбачає низку немайнових та майнових прав і обов’язків.

    Основними немайновими є право брати участь у вихованні пасинка, падчерки, право на самозахист або звернення до суду чи органу опіки та піклування за захистом останніх, переважне право перед іншими особами на усиновлення пасинка або падчерки.

    З досягненням дитиною повноліття мачуха, вітчим набувають права на піклування з її боку. Коли йдеться про виховання дитини, то слід звернути увагу на те, що законодавець передбачив це саме як право вітчима, мачухи, на відміну від усиновлювача, опікуна та піклувальника, для яких виховання дитини є обов’язком.

    В іншому випадку - дуже часті відмови, які прогресують у арифметичній прогресії з проблемами по виконанню мобілізаційних планів і завдань у різних куточках України.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Находимся с мужем в законном браке, первый ребенок не от него, общие двое детей , есть удостоверение многодетной семьи. Старшей 13 и младшим по 4 года. Получит ли он отстрочку от мобилизации ,если не являеться биологическим отцом первого ребенка?

    Всі шанси на це у нього є, оскільки визначальним для відстрочки і виїзду за кордон по даній підставі є факт УТРИМАННЯ трьох і більше неповнолітніх дітей.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Таким чином, треба детальніше розібратися з утриманням чоловіком не біологічної дитини, зокрема про його біологічного батька. Чи приймає він участь в утриманні дитини, сплачуючи алімети? З цим обов'язково потрібно розбиратися.

    За будь-яких умов я раджу Вам зараз не поспішати, а спробувати встановити факт перебування на утриманні Вашого чоловіка трьох неповнолітніх дітей в судовому порядку, є відповідна процедура. Якщо вийде - відстрочка буде 100%.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492)

    Глава 6. Розгляд судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення

    Стаття 315. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

    1. Суд розглядає справи про встановлення факту:

    1) родинних відносин між фізичними особами;

    2) перебування фізичної особи на утриманні;

    3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;

    4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

    5) проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;

    6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

    7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

    8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

    9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

    2. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    3. Справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об’єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.

    4. Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

    Стаття 316. Підсудність

    1. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

    2. Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду.

    Стаття 317. Особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України

    1. Заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім’ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    2. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

    3. У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

    4. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

    Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

    5. Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

    {Стаття 317 в редакції Закону № 2345-IX від 01.07.2022}

    Стаття 318. Зміст заяви

    1. У заяві повинно бути зазначено:

    1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

    2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

    3) докази, що підтверджують факт.

    2. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

    Стаття 319. Зміст рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення

    1. У рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

    2. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

    Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України