Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 01 лютого 2024, питання №101299

Побудова некапітальної житлової споруди

Хочу придбати земельну ділянку в селі, під забудову. Не знаю в який строк я буду мати фінанси на побудову основного капітального будинку, тому маю ідею спершу побудувати не капітальну споруду у вигляді а-фрейм будиночку. Планую потім залишити його як гостьовий будиночок.
Суть питання полягає в тому, чи можливо, і як правильно зробити так, щоб цей а-фрейм дім не довелось реєструвати. Чи можу я його зробити з водою, опаленням та електрикою, і щоб він при цьому залишався некапітальною спорудою з точки зору законів?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Якщо Ви так зробите, як хочете, то Вам не вдасться приватизувати земельну ділянку.

    Втім, наразі діє Постанова КМУ №406 від 07.06.2017 року, якою затверджено Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Вказана Постанова набрала чинності 10.06.2017 року.

    Пунктом 6 зазначеної Постанови визначено перелік об'єктів (щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків), для будівництва яких не потрібно отримувати дозвільні документи та які не потрібно вводити в експлуатацію:

    зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів;

    свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олексій Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Олексію! Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України