Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 29 січня 2024, питання №100991 400₴

Как выехать за границу если в семье есть ребенок инвалид

Семья из 4х человек, муж бывший военный, старший ребенок от первого брака инвалид, может ли муж с ребёнком жены от первого брака (инвалидом) выехать за границу. Какие документы для этого нужны

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, має право на перетин кордону за наявності 3 свідоцтв про народження дітей віком до 18 років, свідоцтво про шлюб закордонні паспорти.

    Або якщо дитина інвалід, треба мати такі документи

    баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій);

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Доброго дня, Тетяна!

    Відповідно до пункту 2-1 Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    "баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій);".

    Отже, для перетину кордону Вашому чоловіку, як вітчиму, який супроводжує дитину з інвалідністю за кордон, знадобиться довідка з ТЦК про те, що він має право на відстрочку від військової служби, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб та документ, що підтверджує інвалідність дитини:

    посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”,

    або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги),

    або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,

    або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Головним у вашому питанні є разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів .

    Тому для перетину кордону вам буде потрібно мати відмітку про отримання відстрочки від мобілізації з ТЦК.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії 3 свідоцтв про народження дітей віком до 18 років, рішення суду про сплату аліментів.

    Щоб довести утримання дитини з інвалідністю , для отримання відстрочки, треба мати такі документи,

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження дитини

    Свідоцтво про смерть батька дитини

    Рішення суду про позбавлення батьківських прав

    Дерій Владислав Олегович
    26.7%

    Вітаю Вас!

    Чоловік має право на перетин кордоно згідно абзацу 8 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій).

    Крім закордонних паспортів чоловіку потрібно надати документи підтверджуючі 3 факти:

    1. Що чоловік відноситься до осіб, які не підлягають призову;

    Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    На практиці прикордонники можуть вимагати військово-обліковий документ з відміткою про відстрочку.

    Для оформлення відстрочки чоловіку необхідно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заява про відстрочку

    2. Свідоцтво про народження дитини з інвалідністю

    3. Свідоцтво про шлюб

    4. Документ про інвалідність дитини

    5. Копія паспорта дружини

    6. Документ про спільне проживання

    7. Акт обстеження житлових умов

    Обов'язково потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Зі сторони ТЦК можуть виникнути питання, щодо рідного батька дитини з інвалідністю.

    2. Документи про родинні зв’язки;
    • Свідоцтво про шлюб
    • Свідоцтво про народження дитини
    • Паспорт матері дитини (якщо вона змінила прізвище)
    3. Документ, що підтверджує інвалідність дитини;
    • індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,

    ТА/АБО

    • медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років

    ---

    Крім того, чоловік з дитиною та дружиною мають першочергове право на проходження контролю

    Згідно пункту 2-5 Правил перетинання державного кордону громадянами України особи з інвалідністю I групи та діти з інвалідністю мають першочергове право на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Разом із зазначеними особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше ніж дві особи). У пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення пріоритет може надаватися під час слідування в пішому порядку або на легковому автомобілі за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб.

    Право на першочергове проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення також мають організовані групи осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, які слідують автобусом (за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб, крім осіб з інвалідністю, інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, та наявності не більше ніж двох осіб, що супроводжують кожну особу з інвалідністю).

    ---

    Якщо чоловіку не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону можете оскаржити у начальника органу охорони державного кордону або у судовому порядку.

    Як варіант - Ви можете спробувати перетнути кордон віншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю Вас!

    Семья из 4х человек, муж бывший военный, старший ребенок от первого брака инвалид, может ли муж с ребёнком жены от первого брака (инвалидом) выехать за границу. Какие документы для этого нужны

    Теоретично, має право на виїзд за кордон, але просто не буде. Спочатку про теоретичну сторону питання, а далі про практичну.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

    ПО ЦІЙ ПІДСТАВІ ВІН НЕ ЗМОЖЕТ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН, ОСКІЛЬКИ ВОНА НАДАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД САМЕ БІОЛОГІЧНОМУ БАТЬКУ АБО ПРИЙОМНИМ БАТЬКАМ, АБО БАТЬКАМ- ВИХОВАТЕЛЯМ. ТАКОГО СТАТУСУ У ЧОЛОВІКА ТОЧНО НЕМАЄ.

    ОСЬ ПІДСТАВА ДЛЯ ВИЇЗДУ, ЯКА МОЖЕ ПІДІЙТИ:

    "...баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій)...".

    ТАКИМ ЧИНОМ, ЧОЛОВІКУ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА ДАНОЮ ПІДСТАВОЮ ПОТРІБНО ОФОРМЛЮВАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. ЯК ВИ РОЗУМІЄТЕ, ЗРОБИТИ ЦЕ БУДЕ НЕ ДУЖЕ ПРОСТО.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Отже, для початку потрібно оформлювати відстрочку від мобілізації.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    Стаття 268. Обов'язок мачухи, вітчима утримувати падчерку, пасинка

    1. Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

    Для оформлення відстрочки за даною підставою доведеться піднімати питання утримання та виховання дитини біологічним батьком. Загалом оформити відстрочку може бути не так просто, а тому Вам потрібно трезво оцінити свої можливості.

    Серед повного пакету документів, який я вбачаю у даній ситуації, то він виглядає наступним чином:

    - документи для виїзду за кордон (закордонні паспорти).

    - свідоцтво про народження дітей

    - докази того, що біологічний батько ніяким чином не бере участі у вихованні дитини

    - документи про інвалідність дитини (посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

    - відстрочка з ТЦК

    - інші документи.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України