Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 січня 2024, питання №100903 400₴

Приписное в Украине

Доброе утро!Мы находится заграницей,сын учится в колледже в Днепропетровске.Выехали не став на венский учёт.Требуют идти в посольство и становится на учёт.Я не хочу.Посоветуйте пожалуйста что делать!!!

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, нічого страшного в цьому не має. Це ні як не вплине на мобілізацію сина або на повернення із за кордону.

    Тому звертайтесь у консульство України станьте на облік. Вам. Нічого не загрожує, але це знадобиться для подальшого повноцінного життя.

    Під час військового стану, призов на строкову службу не проводиться.

    Приписне буде потрібно для подальшого навчання,що дасть право на відстрочку у подальшому. Тому, мої рекомендації стати на облік.

    Корнійчук Євген Іванович

    Здравствуйте, ничего страшного в этом нет. Это ни как не повлияет на мобилизацию сына или на возвращение из-за границы.

    Поэтому обращайтесь в консульство Украины и станьте на учет. Вам. Ничего не угрожает, но это пригодится для дальнейшей полноценной жизни. Во время военного положения призыв на срочную службу не проводится. Приписное потребуется для дальнейшего обучения, что даст право на отсрочку в дальнейшем. Поэтому мои рекомендации встать на учет.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Світлана!

    Згідно пункту 52 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

    В пункті 53 тієї ж Постанови зазначається:

    "Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються".

    Тож обов'язок вести облік військовозобов'язаних за кордоном покладений на дипломатичні установи України, зокрема консульства, і, відповідно, вимога консульства до сина щодо постановки на облік цілком законна. Так само і син зобов'язаний стати на облік в українському консульстві країни перебування у разі довготривалого, більш як 3 місяці, перебування за кордоном.

    Втім, неявка Вашого сина до консульства наразі нічого серйознішого за адмінштраф на підставі статті 210 КУпАП (порушення правил обліку) за собою не потягне, та і наведена адмінвідповідальність, як на мене, під великим питанням з огляду на відсутність будь яких швидких та сталих комунікацій консульств і ТЦК.

    Крім того, факт навчання сина в Дніпропетровському коледжі говорить мені про те, що він має відстрочку за статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Це за умови, якщо син є військовозобов'язаним.

    Проте щось мені підказує, що Ваш син є особою призовного віку, а відтак мобілізації взагалі не підлягає.

    ВИСНОВОК:

    Ваш син, звичайно, може не ставати на облік, якщо Ви того не хочете, але і великої проблеми в тому я не бачу, бо сину абсолютно ніщо у випадку постановки на облік не загрожує.

    Втім це Ваш вибір.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України