Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 23 января 2024, вопрос №100710 550₴

До якого суду звертатись? Одеський чи Харківський?

Нотаріус відмовив мені оформити спадщину після смерті батька оскільки немає всіх потрібних правовстановлюючих документів і порадив мені оформити спадщину в судовому порядку. (я єдина спадкоємиця). Я живу в Одесі і спадкова справа відкрита в Одеському нотаріусі, АЛЕ справа в тому що мова йде про дві квартири і гараж. Одна квартира в Одесі а друга квартира з гаражем в Харкові. Я радилась з юристом і він сказав що бажано звертатись в Харківський суд бо там більше майна і в цілому вартість майна в Харкові більша ніж в Одесі. Але ж я живу в Одесі і мені це буде не дуже зручно. Буду вдячна за експертну думку інших спеціалістів.

Ответы юристов (12)

    Корнійчук Євген Іванович
    18.2%

    Доброго дня Підсудність справ про спадкування визначається за правилами ст. 109 ЦПК. Позови щодо права спадкування за загальними правилами підсудності подаються до суду за місцем проживання (знаходження) відповідача, за винятком позовів щодо нерухомого спадкового майна, які подаються до суду за місцезнаходженням цього майна.

    • Ольга Клиент 3 месяца назад

      Вибачте, але ви мабуть взагалі не прочитали моє питання. Ви кажете що позов щодо нерухомого спадкового майна подається до суду за місцезнаходженням цього майна. Так в місцезнаходженні власне і питання! Я ж написала що одна квартира в Одесі а інша з гаражем в Харкові. Так який суд? Адже це буде один позов з переліком усього майна.

    Корнійчук Євген Іванович

    Ви можете звернутися і за місцем знаходження, суд або залишить справу або передасть її до Харкова. Також, такі справи розглядаються у спрощеному порядку без викликає сторін, тому бути присутнім на суді не потрібно.

    • Ольга Клиент 3 месяца назад

      Дякую за відповідь

      • Корнійчук Євген Іванович

        Ситуація цікава, тому подавайте куди вам зручно. Суд вирішить це питання.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.2%

    Доброго дня, Ольга!

    У разі неможливості оформити спадщину у нотаріальному порядку, у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, спадкоємець має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно.

    Справи щодо визнання права власності на спадкове нерухоме майно, розглядаються в порядку цивільного судочинства в районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходженням майна.

    У Вашому випадку виходить так, що Ви можете подати позов або до суду в Одесі, оскільки там знаходиться одна квартира, або до суду у Харкові, бо там знаходиться друга квартира та гараж.

    Так як Ви проживаєте в Одесі, то не бачу сенсу подавати позов у Харкові на підставі того, що вартість майна у Харкові більша. Все одно по рішенню суду Ви повинні вступити у спадщину на все майно, яке належало Вашому батьку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ольга Клиент 3 месяца назад

      Дуже дякую за змістовну відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Ольга! Вдачі Вам!

    Дерій Владислав Олегович
    14.5%

    Доброго вечора, пані Ольга!

    Згідно частини1 статті 30 Цивільного процесуального кодексу позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов’язані між собою позовні вимоги пред’явлені одночасно щодо декількох об’єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об’єкта, вартість якого є найвищою.

    Тому краще позов подавати до Харківського суду.

    Проте, якщо Ви спочатку подасте позов до Одеського суду, то як передбачено пунктом 1 частиною 1 статті 31 ЦПК України, Одеський суд просто передасть справу на розгляд Харківському суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Харківського суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    18.2%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОЛЬГА! Скоріш за все юрист з яким Ви консультувались - правий. Але лише за умови, що оціночна ринкова вартість майна в Харкові - більша ніж в Одесі. Враховуючи воєнний стан та вплив цього на вартість майна - я маю значні сумніви, що майно в Харкові - дорожче перебуваючи біля зони бойових дій під постійними обстрілами. Звісно якщо квартири в Одесі і Харкові мають приблизно однакову площу та інші параметри.

    Статтею 30 Цивільного процесуального кодексу України визначено перелік позовів, які розглядаються за правилами виключної підсудності.

    Позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов’язані між собою позовні вимоги пред’явлені одночасно щодо декількох об’єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об’єкта, вартість якого є найвищою (ч. 1 ст. 30 Цивільного процесуального кодексу України).

    ТОБТО МОВА ЙДЕ НЕ ПРО СУМУ ОБ"ЄКТІВ, А КОЖНОГО ОБ"ЄКТА ОКРЕМО. Тобто якщо наприклад квартира в Одесі має оціночну вартість 80 тисяч доларів, а квартира в Харкові - 75 тисяч доларів і гараж в Харкові - 10 тисяч доларів, то справа підсудна суду Одеси, адже вартість квартири в Одесі найвища, незалежно від того, що сукупно об"єкти в Харкові вартують умовно кажучи дорожче.

    При вирішенні питання підсудності також необхідно враховувати тлумачення норм права, які викладені у правових позиціях Верховного Суду.

    Тлумачення даної проблеми дав Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду у Постанові Верховного Суду від 26 травня 2021 року по справі № 506/33/19 (провадження № 61-20277св19).

    Цитую:

    Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають з приводу нерухомого майна. Згідно з положеннями статті 181 ЦК України до нерухомого майна належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК України); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

    Правові висновки щодо застосування положень цивільного та господарського процесуального законодавства України про виключну підсудність справ у спорах, що виникають з приводу нерухомого майна, викладено також у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 лютого 2021 року у справі № 911/2390/18 (провадження № 12-73гс20).

    З аналізу логічної послідовності змін до формулювання положень процесуального законодавства щодо правил розгляду позовів за виключною підсудністю вбачається її спрямованість на визначення виключної підсудності в цілому для всіх спорів, які виникають у межах відповідних правовідносин у зв`язку з нерухомим майном, безвідносно до предмета конкретного спору.

    Виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

    Словосполучення "з приводу нерухомого майна" необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

    Подібні правові висновки щодо застосування правил виключної підсудності спорів з приводу нерухомого майна викладено у постанові Верховного Суду від 9 вересня 2020 року у справі № 910/6644/18 та у постанові Великої Палати Верховного Суду від 7 липня 2020 року у справі № 910/10647/18.

    ОТЖЕ, виходячи із практики Верховного Суду, висновки окремих судів про те, що позови щодо спадщини мають розглядатися за загальними правилами територіальної підсудності відповідно до вимог статті 27 ЦПК України, є помилковими.

    Водночас, не зовсім розумію яким чином відсутність окремих правовстановлюючих документів є підставою для звернення до суду?! Можливо треба спробувати відновити такі документи і це буде простіше дистанційно, ніж звертатися до суду?!

    Крім того, звісно розумію, що зручніше мати доступ до правосуддя в Одесі, якщо там живеш, але в Україні реалізовано можливості дистанційної участі в судових засіданнях шляхом відеоконференцій з власних технічних засобів та подання документів до суду через "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Тому, у разі чого Ви можете брати участь в судових засіданнях з власного комп"ютера вдома, подавши про це завчасно відповідне клопотання до суду. Для цього треба мати зареєстрований електронний кабінет та електронний цифровий підпис.

    Дуже хотілося б Вам надати іншу відповідь, але практика така. Звісно судді не усі знають її і можна спробувати подати в суд Одеси, але суддя в будь-якому разі якщо фаховий, то передасть справу до Харкова.

    Водночас, як оцінювати вартість майна, якщо Ви її попередньо не здійсните, не дуже розумію. Це може дати привід судді залишити позов без руху... або прийняти рішення про підсудність - шляхом власного оціночного судження щодо вартості майна за його параметрами, вказаними в позові.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Пономаренко Наталія
    18.2%

    Доброго ранку, шановна Ольга! Ваш позов підсудний суду за місцезнаходженням об'єкта нерухомості, вартість якого є найвищою. Саме об'єкта, а не їх сукупності. Тобто не слід обтяжувати вартість квартири в Харкові тим фактом, що є ще й гараж в Харкові.

    Для найбільш точного визначення підсудності непогано було б провести оцінку вартості квартир. І за цією вартістю Ви будете мати законне право вимагати у суда прийняти справу до свого провадження. Без цього визначити підсудність або неможливо, або можна зробити "на око", тобто по характеристикам об'єктів - місце знаходження (обидві квартири в обласних центрах, загальна / житлова площа, кількість кімнат, місцезнаходження тощо).

    При цьому твердження юриста з яким Ви консультувалися щодо кількості об'єктів - є неприйнятним, адже положення процесуального законодавства мають на увазі не кількість об'єктів нерухомості і їх спільну сукупну вартість, а вартість саме кожного юридично відокремленого об’єкта, вартість якого є найвищою. Гараж і квартира не мають між собою нерозривну єдність, а тому їх вартість має визначатися окремо одне від одного.

    З 15 грудня 2017 року питання територіальної юрисдикції (підсудності) регулюється § 3 Глави 2 нової редакції Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПКУ), зокрема статтями 26 - 30 ЦПКУ.

    Приблизно через рік після реорганізації вищих спеціалізованих судів та утворення касаційних судів у складі Верховного Суду стало виникати питання правозастосування у питанні юрисдикції спорів щодо спадкового майна, які дійсно до 15.12.2017 р. регулювались статтями 109 - 114 ЦПКУ, а з 2018 року почала регулюватися ст.ст. 26-30 ЦПКУ в новій редакції і почали виникати питання територіальної підсудності щодо спадкування майна в судовому порядку.

    Зокрема, спадкування кількох об'єктів нерухомого майна, які знаходяться на території різних адміністративно-територіальних одиниць, а отже в територіальній юрисдикції різних судів загальної юрисдикції.

    Відповідно до частини першої статті 30 ЦПКУ, Позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов’язані між собою позовні вимоги пред’явлені одночасно щодо декількох об’єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об’єкта, вартість якого є найвищою.

    Верховний Суд у своїй практиці одностайний щодо застосування до цього питання приписів статті 30 ЦПКУ щодо виключної підсудності.

    Зокрема цього стосувалися постанови Великої Палати Верховного Суду від 7 липня 2020 року у справі № 910/10647/18 (провадження №12-175гс19) від 16 лютого 2021 року у справі № 911/2390/18 (провадження №12-73гс20), постанова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 26 травня 2021 року у справі № 506/33/19 (провадження № 61-20277св19), постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 9 вересня 2020 року у справі № 910/6644/18.

    ВП ВС від 07.07.2020 № 910/10647/18 https://reyestr.court.gov.ua/Review/90932704

    ВП ВС від 16.02.2021 № 911/2390/18 https://reyestr.court.gov.ua/Review/95573681

    КЦС ВС від 26.05.2021 № 506/33/19 https://reyestr.court.gov.ua/Review/98971361

    КГС ВС від 09.09.2020 № 910/6644/18 https://reyestr.court.gov.ua/Review/91436902

    Виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном ()

    Як зазначено в ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, що прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно до нотаріуса, який відповідно до вимог ст. 68 Закону України «Про нотаріат» при видачі свідоцтва перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва та склад спадкового майна.

    У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

    Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення в нотаріальному порядку (Постанова Верховного Суду від 22 вересня 2021 року у справі № 227/3750/19 (провадження № 61-16069св20) https://reyestr.court.gov.ua/Review/100063130)

    Отже, для вирішення Вашого питання треба розуміти або оціночну вартість кожної з обох квартир, або хоча б розуміти співвідношення їх характеристик, щоб умовно оцінити вартість і визначити підсудність суду за найбільш вартісним із двох об'єктів.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Остропольський Василь Леонідович
    12.7%

    Доброго, на практиці стикався з тим, що у такій ситуації позов треба подавати зі місцем знаходження майна, яке має більшу вартість, тобто у Вашому випадку - це Харків. В той же час, якщо подати позов в Одесі, то з великою долею ймовірності, що одеський суд передасть справу у Харків (якщо суд бачить можливість скинути з себе справу, то вони це зроблять), і Ви просто втратите +- 1-2 місяці розгляду справи, оскільки процедура передачі в них досить довга.Щодо розгляду справи. Так, суд може розглянути справу без виклику сторін, але на моїй практиці суд призначає загальний розгляд з викликом сторін. Ви також можете спокійно приймати участь в судовому розгляді шляхом відеоконференції (суди нормально реагують на такий спосіб розгляду, враховуючи досвід ковіду та теперішню ситуацію).

    В цілому я погоджуюсь з думкою юриста, в якого Ви отримали консультацію.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України