Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 января 2024, вопрос №100597 500₴

Папа военный пропал безвести. Правда ли, что это освобождает от мобилизации и даёт возможность свободно выезжать заграницу?

Папа военный пропал безвести. Правда ли, что это освобождает от мобилизации и даёт возможность свободно выезжать заграницу? Если да, то как и какие документы нужно подготовить для этого?

До 18 лет успел уехать в Польшу. Продолжил учиться на очном формате во Львовском университете и являюсь студентом сейчас.

Недавно папа-военный пропал безвести. СПОВІЩЕННЯ ПРО ЗНИКНЕННЯ БЕЗВІСТИ Есть. Правда ли, что я смогу свободно пересекать границу из-за этого? Как мне правильно оформить документы, куда обратиться? И разумно ли возвращаться в Украину? Я опасаюсь того, что примут какой-то новый законопроект, из-за которого родственники пропавших безвести снова станут военнообязанными.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олексію!

    Маєте право на відстрочку від мобілізації і на виїзд за кордон.

    Щодо відстрочки.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;".

    Щодо виїзду за кордон.

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Отже, для того аби виїхати за кордон на цій підставі Вам спочатку прийдеться оформити відстрочку у ТЦК.

    Документами, які будуть Вам потрібні для оформлення відстрочки та для виїзду за кордон, можуть бути наступними: сповіщення про зникнення безвісти (воно в Вас є), витяг із ЄРДР про відкриття кримінального провадження та витяг з реєстру зниклих безвісти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Загалом - так, Ви не підлягатимете мобілізації та матимете право на виїзд за кордон. Втім, для виїзду за кордон Вам потрібно буде оформити собі відстрочку від мобілізації в ТЦК та СП. Для предметної відповіді на Ваші питання потрібно розуміти, скільки Вам років та який військово-обліковий документ Ви маєте.

    1. З приводу відстрочки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    2. З приводу виїзду за кордон.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    З приводу документів, Вам потрібно мати:

    1. Сповіщення про зниклого безвісти.

    2. Витяг з ЄРДР про початок кримінального провадження.

    3. Наказ про призначення службового розслідування по факту зникнення військовослужбовця та наказ про результати службового розслідування.

    4. Інформація з НІБ про те, що батько не перебуває в перелік полонених.

    Успіхів. З повагою дл Вас!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%

    Вітаю,

    У вас є право на відстрочку, однак це право треба оформити шляхом звернення до ТЦК за місцем перебування на обліку. Доказами, яка підтверджує вашу підставу є: свідоцтво про народження, повідомлення в/ч щодо вашого батька, витяг з реєстру досудових рослідувань щодо зникнення вашого батька.

    ЯКщо у вас буде належним чином оформлена відстрочка, то буде право на виїзд за кордон.

    ОДнак це за умови, що ви військовозобов'язаний.

    Якщо ви у статусі призовника, то відстрочки у вас не буде, тому що мобілізації ви не підлягаєте, а відтак і права на виїзд у вас також не буде.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Скільки Вам років та які маєте військово-облікові документи?

    Якщо Вам ще немає 27 років, Ви не проходили строкову службу, не закінчували військову кафедру, а з військово-облікових документів у Вас посвідчення про приписку до призовної дільниці - по статусу Ви являєтесь призовником (а не військовозобов'язаним) та не підлягаєте мобілізації.

    Якщо Ви по статусу призовник - мобілізувати Вас не мають права. Проте, Вам не зможуть оформити відстрочку та Ви не матимете право на перетин кордону згідно Пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України в якому зазначено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно абзацу 9 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають мобілізації ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ чоловіки, чиї близькі родичі (батько) пропали безвісти під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Якщо Ви є військовозобов'язаним - для перетину кордону підготуйте такі документи:

    • Закордонний паспорт
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копію паспорта батька
    • документи, що свідчать про те, що батько пропав безвісти (це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про зникнення, довідка військової частини про те, що батько зник під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації)
    • бажано мати документ про відстрочку

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Як варіант - Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому КПП.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати заяву про відстрочку до ТЦК та надати такі документи:

    • Ваше свідоцтво про народження
    • копію паспорта батька
    • сповіщення сім’ї центром комплектування,
    • результати розслідування про зникнення,
    • довідка військової частини про те, що батько зник під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, У вашому випадку, ви дійсно маєте право на відстрочку та перетин кордону. АЛЕ У БУДЬ ЯКОМУ РАЗІ, Я ВВАЖАЮ НЕ РОЗУМНО ЇХАТИ ДО УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙСЬКВОГО СТАНУ, Якщо вам не має 27 років і ви маєте приписне вас не мають право мобілізувати,так як ви підлягаєте призову на строкову службу, а не період військового стану призов не здійснюється.

    Підстави для відстрочки передбачено ст.23

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    {Частину доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    {Частину доповнено абзацом п’ятим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    {Частину доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    {Частину доповнено абзацом сьомим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;

    {Частину доповнено абзацом восьмим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    ПЕРЕТИН КОРДОНУ

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Для відстрочки та перетинку корлдону вам треба мати документ який підтверджує:

    Що батько пропав безвісті під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Поки все не припиниться, краще не їдьте, бо тут на кордоні свої закони, потім можно буде не виїхати, а застріните і будете доводити свої права у суді.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України