Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 січня 2024, питання №100415 550₴

Обмін приписного на військовий квиток

Добрий день

27 років, закінчив військову кафедру по спеціальності 310101 (військовий фінансист), але не обміняв приписне на військовий квиток (лише заносив у військомат довідку про те, що закінчив ВК та отримав штамп в приписному, що став на облік офіцерів запасу. мав повернутися, щоб забрати або тимчасове посвідчення, або квиток, але не повернувся).

Зараз отримав бронь від підприємства, але там вказано, що моя спеціальність 901 (солдат), оскільки при подачі документів не було таких, що підтверджували б спеціальність вище

Підкажість, які є ризики, якшо піти у військомат та обміняти приписне на військовий квиток? чи вважається бронь дійсною?

Дякую!

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.2%

    Вітаю Вас!

    27 років, закінчив військову кафедру по спеціальності 310101 (військовий фінансист), але не обміняв приписне на військовий квиток (лише заносив у військомат довідку про те, що закінчив ВК та отримав штамп в приписному, що став на облік офіцерів запасу. мав повернутися, щоб забрати або тимчасове посвідчення, або квиток, але не повернувся).Зараз отримав бронь від підприємства, але там вказано, що моя спеціальність 901 (солдат), оскільки при подачі документів не було таких, що підтверджували б спеціальність вище

    Підкажість, які є ризики, якшо піти у військомат та обміняти приписне на військовий квиток? чи вважається бронь дійсною?

    До Вашого бронювання є дуже багато питань. ТЦК та СП явно не пройде повз них і буде стверджувати, що Ваше бронювання незаконне. В чомусь вони будуть праві, адже оскільки для бронювання Ви повинні були мати належний військово-обліковий документ та оновлені дані.

    Питанн: Ви маєте витяг з наказу про Ваше бронювання? Якими документами підтверджено Вашу бронь? Бронювання було здійснено вже в момент виповнення Вам 27 років на підставі приписного?

    • Влад Клієнт 4 місяці тому

      Так, є витяг з наказу Мінекономіки. На бронювання подавалося приписне. На момент отримання 27 років вже виповнилося

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Владе!

        Органи, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу про бронювання військовозобов’язаному надсилають до ТЦК та СП повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік. За таких умов , оскільки Вас забронювали за точно невірною інформацією про ВОС, ТЦК може відомити у зарахуванні Вас на спец облік.

        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

        від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

        Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

        10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

        Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

        ...

        Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

        Тому є однозначні ризики.

        • Влад Клієнт 4 місяці тому

          а якщо не міняти поки приписне на ВК, а чекати 6м до дати поновлення і поновити вже з точними даними?у такому випадку все одно ж є шанс отримати повістку на уточнення даних, оскільки військово-обліковий документ не є актуальним по причині віку? чи поки нема обов'язку мати його при собі, можна показувати тільки витяг представникам ТЦК і цього буде достатньо? дякую!

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Зараз точно не раджу ходити до ТЦК та СП. Чинне законодавство поки не передбачає обов'язкове носіння із собою військово-облікового документу. Достатньо мати паспорт громадянина України та документ про бронювання.

            Але строк бронювання 6 місяців пройде доволі швидко, і все одно це питання потрібно буде рухати. Можливо варто спробувати за цей час здобути іншу підставу для оформлення відстрочки від мобілізації.

            Треба думати. Але висновок такий, що наразі йти до ТЦК не потрібно і завжди майте із собою витяг з наказу Мінекономіки.

            З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    18.2%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВЛАДЕ! Дивно яким чином Вас вдалося забронювати без військово-облікових документів. Якщо це зробили, то по лінії ТЦК в якому Ви обліковуєтесь (що мало бути зазначене при бронюванні) - до Вас претензій немає. В іншому випадку була б відмова у бронюванні. Тобто за їх обліком Ви стоїте на обліку як військовозобов"язаний, а не призовник.

    Отже, припускаю, що Ваш військовий квиток або тимчасове посвідчення десь лежить у ТЦК.

    В принципі з наявним діючим бронюванням Вам немає чого боятися в ТЦК, адже його погоджує Генеральний штаб і ТЦК не має права переглядати вже видані бронювання... не їх компетенція та грубе порушення субординації з Генеральним штабом ЗСУ.

    Звісно Ви могли б сказати, що загубили з необережності військово-обліковий документ і оплативши штраф 510 грн. по статті 211 КУпАП отримати новий, але буде "облом", якщо його виявлять у Вашій особовій справі.

    Тому можливо все ж непогано було б звернутися до ТЦК і повідомити, що Ви прийняті на військовий облік як військовозобов"язаний, але військовий квиток / тимчасове посвідчення, який мали оформити - не забрали.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович
    18.2%

    Доброго дня!

    Так ризик є.

    Згідно пункту 10 Постанови КМУ № 76 Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану

    За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Висновок: якщо у Вас на руках рішення Мінекономіки про бронювання, але в ньому вказана невірна ВОС – ТЦК можуть відмовити у зарахування Вас на спеціальний військовий облік.

    Згідно пункту 17 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Військовий облік військовозобов’язаних та резервістів за призначенням поділяється на загальний та спеціальний.

    На загальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані та резервісти, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

    Військовозобов’язані, які згідно із Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час, перебувають на спеціальному військовому обліку.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    Тому, якщо ТЦК Вас не зарахує на спеціальний військовий облік – буде вважатися, що Ви перебуваєте на загальному військовому обліку як незаброньований тому не матимете права на відстрочку.

    Я Вам рекомендую поступити наступним чином - зверніться до підприємства, щоб вони знову подали Вас на бронювання, але з ВОС, яку Ви отримали після воєнної кафедри.

    Після отримання броні -звертайтесь до ТЦК для заміни приписного на військовий квиток.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.2%

    Доброго дня, Владе!

    Якщо у Вас на руках є витяг з Мінекономіки, то це 80% справи.

    Правова основа і порядок бронювання такі:

    З 31.01.2023 набрав чинності Порядок № 76, яким визначено нові правила бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану. Відповідно, із вказаної дати втратила чинність Постанова № 194.

    Відповідно до Закону № 3543 бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

    2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

    4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    (ч. 1 ст. 25 Закону № 354)

    Мобілізаційні завдання (замовлення) - це окремі вимоги мобілізаційного плану щодо НОМЕНКЛАТУРИ, ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА НЕОБХІДНОЇ ПРОДУКЦІЇ, УТВОРЕННЯ І ПІДГОТОВКИ ДО РОЗГОРТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ФОРМУВАНЬ, а також затверджені в установленому порядку першочергові заходи мобілізаційної підготовки, які доводяться для виконання до центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування. До підприємств, установ і організацій, що залучаються до виконання мобілізаційних завдань (замовлень), мобілізаційні завдання (замовлення) ДОВОДЯТЬСЯ НА ПІДСТАВІ ЗАТВЕРДЖЕНИХ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ МОБІЛІЗАЦІЙНОГО ПЛАНУ І ДОГОВОРІВ (КОНТРАКТІВ), що укладаються в порядку, передбаченому законодавством

    (абз. 8 ст. 1 Закону № 354)

    Отже, бронювання працівників, які перебувають у трудових (а не цивільно-правових) відносинах і є військовозобов'язаними, стосується не всіх підприємств (установ, організацій), а тих, які вказані у ч. 1 ст. 25 Закону № 3543.

    Заброньовані військовозобов'язані не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, тобто їм надають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 23 Закону № 3543, п. 2 Порядку № 76)).

    У листі Міноборони від 11.03.2022 р. № 220/1469 зазначено, що Головнокомандувач ЗСУ ухвалив рішення про заборону бронювати військовозобов'язаних, які мають зазначені нижче дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності:

    • рядового, сержантського та старшинського складу:

    003, 004, 008, 015, 016, 019, 021, 028, 029, 034, 035, 036, 037, 039, 047, 048, 054, 055, 058, 065, 069, 070, 071, 072, 110, 113, 117, 118, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 133, 134, 135, 136, 137, 139, 140, 143, 144, 145, 146, 147, 153, 163, 178, 183, 184, 210, 216, 220, 221, 223, 225, 233, 234, 245, 248, 250, 251, 260, 261, 262, 265, 267, 307, 320, 323, 326, 333, 340, 379, 381, 382, 383, 403, 420, 460, 474, 500, 501, 502, 503, 507, 525, 527, 528, 530, 531, 538, 543, 544, 549, 550, 554, 569;

    • офіцерського складу за групами ВОС: 02, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10, 12, 14, 34, 44, 46, 47, 49, 50, 52, 53, 54, 70, 90.

    Перелік військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України затверджено Наказом № 317.

    Військово-облікову спеціальність військовозобов'язаного вказують у його військовому квитку, а також в особовій картці за формою П-2, зокрема в розділі II "Відомості про військовий облік".

    Алгоритм бронювання

    У п. 2 Порядку № 76 вказано, що бронювання військовозобов'язаних здійснюють згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - список), погодженими Генеральним штабом ЗСУ.

    Порядок бронювання має такі кроки:

    1. подання списку військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - Список) до відповідного державного органу. Залежно від того, до якої категорії належить підприємство (установа, організація) відповідно до п. 1 Порядку № 76, Списки подаються:

    підприємствами (установами, організаціями), яким визначено мобілізаційні завдання (замовлення), - до органу влади, який установив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення);

    підприємствами (установами, організаціями), які здійснюють виробництво товарів (виконання робіт, надання послуг), необхідних для забезпечення потреб ЗСУ й інших військових формувань, - до Міноборони, до відповідних центральних органів виконавчої влади, що здійснюють керівництво іншими військовими формуваннями або до Мінстратегпрому;

    підприємствами (установами, організаціями), які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, - до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської військової / військово-цивільної адміністрації (у разі її утворення), на території юрисдикції якої вони розташовані.

    Список подають у паперовій та/або електронній формі. Його форма наведена в додатку 1 до Порядку № 76. Кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити не більш ніж 50 % кількості військовозобов'язаних підприємства, установи й організації на дату подання Списку. Для бронювання більшої кількості працівників потрібно подавати відповідне обґрунтування.

    Список подають разом із:

    • відповідним обґрунтуванням, яке має відповідати вимогам, зазначеним у п. п. 6 - 8 Порядку № 76;

    • довідкою про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 Порядку № 76.

    Далі Міністерство економіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також держоргану, що подав пропозицію. Мінекономіки вкаже в рішення строк дії відстрочки. Максимальна відстрочка — шість місяців.

    ТЦК (військомат) дізнається про бронь вже через день. Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

    Нарешті, головне для Вас: бронь підтверджується у такий спосіб:

    На своїй роботі Ви маєте отримати витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

    З таким витягом Вам треба звернутись до ТЦК.

    Звичайно, у військоматі одразу постане питання про заміну приписного на тимчасове посвідчення або військовий квиток. При тому Вам варто очікувати на постанову про адмінпорушення за ст. 210 ККУ і, як наслідок, - штраф. Також Вас можуть відправити на проходження ВЛК. Це нормально.

    Єдине, що ТЦК точно не зможе зробити за умови наявності у Вас витягу - це мобілізувати Вас!

    Тому сильно боятись навідування до ТЦК не варто, бо закон на Вашій стороні!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;"

    В той самий час Вам слід мати на увазі, що відстрочку від призову анулюють у таких випадках:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

    3) ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

    4) звільнення військовозобов’язаного.

    У випадках 2— 4 цього пункту відстрочку анулюють таким чином. Держорган повідомляє про випадок у поданні до Мінекономіки, а міністерство за один день ухвалює відповідне рішення, надсилає його копію держоргану та Міноборони.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Влад Клієнт 4 місяці тому

      а якщо не міняти поки приписне на ВК, а чекати 6м до дати поновлення і поновити вже з точними даними?у такому випадку все одно ж є шанс отримати повістку на уточнення даних, оскільки військово-обліковий документ не є актуальним по причині віку? чи поки нема обов'язку мати його при собі, можна показувати тільки витяг представникам ТЦК і цього буде достатньо?дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Дивіться, Ви дійсно можете поки що не з'являтися до ТЦК на визначену у повістці дату та час - це навіть не питання. Для того, щоби обминути відповідальність за неявку, достатньо мати поважну причину. Наприклад, я рекомендую своїм клієнтам в таких випадках отримати лікарняний або довідку про лікування на стаціонарі лікарні.

        При тому треба обов'язково вчасно направити до ТЦК повідомлення про неможливість явки через поважну причину (Укрпоштою замовним листом з описом вкладення), до якого додати підстверджувальний документ.

        Після такої неявки у Вас зникає обов'язок явки за повісткою, яку Вам видали, і військомат буде вимушений або вручити Вам нову повістку, або забути про Ваше існування - що, скорше за все, і станеться.

        Проте при всьому тому без явки до ТЦК Ви не зможете актуалізувати Ваш витяг про бронювання.

    Корнійчук Євген Іванович
    9.1%

    Доброго дня, що ви не обміняли приписне за це буде адміністративний штраф у розмірі 850 гривень. Ст 210 адміністративного кодексу України.

    Що у вас не ваша спеціальність в броні може бути стати поводом до шантажу та морального тиску з боку ТЦК, тому не рекомендую зовсім туди звертатися. Ваша бронь є дійсною, носіть її з собою і все буде добре.

    Якщо підете до ТЦК отримаєте купу пригод. Враховуючи ваше навчання на кафедрі і наявність звання.

    Пономаренко Наталія
    18.2%

    Доброго вечора, шановний Влад! Якщо Ви здали усі необхідні документи і пройшли необхідні процедури, то Вам треба звернутися із заявою про отримання вже оформленого військово-облікового документу (тимчасового посвідчення, військового квитка). Дійсно ТЦК - не та структура і завантаженість не та, що вони будуть за Вами бігати і просити прийти - забрати свій документ.

    Проте відповідальності у Вас за це жодної не настає, адже Ви до ТЦК з'явились, документи оформили. А те що не отримали - не є складом правопорушення.

    Крім того, не згідна з колегами, що діюча відстрочка є недійсною внаслідок помилки у військово-обліковій спеціальності. Це стосується лише бронювання тих ВОС, які є дифіцитними для ЗСУ і які розпорядженням Головнокомандувача ЗСУ визнані такими, що не підлягають бронюванню. Якщо Ваша ВОЗ до таких не належить - то Ваше бронювання законне та чинне.

    Формуляр заяви про видачу військового квитка додаю до відповіді.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович

    Додатково до моєї відповіді. Можливо Вам буде цікава думка ще одного фахівця з питання бронювання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України