Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 січня 2024, питання №100312

Отсрочка от мобилизации

Доброго дня, підкажіть будь ласка. Я з дружиною в браці в 9,5 років в неї 3 неповнолітніх дітей від першого браку. Посвідчення багатодітної родини в нас є, я там вказаний як батько, але діти на прізвищі біологічного батька. Чи я підпадаю під відстрочку як багатодітний?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович

    Так. Ви маєте право на відстрочку.

    • Иван Клієнт 4 місяці тому

      Дуже велике дякую

      • Богун Сергій Павлович

        Будь ласка

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Питання неоднозначне. Це залежить, по-перше, від того, чи сплачує їхній батьк (батьки) аліменти, а, по-друге, від погляду на це конкретного ТЦК (деякі з них вимагають підтвердити факт утримання дітей в судовому порядку, а це не просто).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Иван Клієнт 4 місяці тому

      Дякую Вам, пане Айвазян. Так, біологічний батько сплачує аліменти через виконавчу службу примусово. На контакт із дітьми не йде. Молодші двійнята по 12 років навіть не бачили його в житті жодного разу. Старша донька його трохи пам'ятає, декілька разів намагалась зв'язатись з ним, але він відразу кидає у ч/с її номери. До 21 року аліменти не сплачував поки не подали в суд хотіли позбавити батьківських прав, не вийшло. Почалася війна, треба було евакуюватися і ми не змогли бути присутніми на засіданнях.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я Вас розумію, Іване! Проте ситуація складна. Підстава для відстрочки зазначає, що Ви повинні утримувати трьох неповнолітних дітей. Оскільки біологічний батько сплачує аліменти, то він їх і утримує, так як це його обов'язок по закону. На жаль, посвідчення багатодітної сім'ї говорить про те, що Ви виховуєте трьох дітей, а не утримуєте їх. Я не хочу Вас засмучувати, але відстрочку Вам ТЦК не надасть.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Загалом правові підстави для оформлення відстрочки є, але просто точно не буде. Пройдемось по порядку Ваших питань.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    З приводу отримання відстрочки по утриманню 3 неповнолітніх дітей.

    Для гарантованої відстрочки за даною статтею чоловіку потрібно подати документи про те, що біологічний батько дітей має заборгованість зі сплати аліментів. Якщо на ту чи іншу дитину позов про стягнення аліментів взагалі не подавали, буде складно, відверто кажучи.

    Але знову ж таки, просто не буде. На жаль, є негативна судова практика.

    Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07.07.2023 (справа № 160/9054/23):

    "...Щодо доводів позивача про те, що батько ОСОБА_7 не приймає участі у вихованні та не утримує її, не сплачує аліменти на її утримання з посиланням на відкрите виконавче провадження № НОМЕР_9, суд вказує таке.

    Так, на підставі виконавчого листа № 226/2811/13-ц про стягнення з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання доньки - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1/4 частики всіх видів доходу відповідача щомісячно Краматорським міським відділом державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) відкрито виконавче провадження № НОМЕР_9.

    Згідно розрахунку заборгованості по аліментам ОСОБА_7 згідно виконавчого листа № 226/2811/13-ц заборгованість станом на 31.12.2020 року складала 162900,00 грн.

    Відповідно до статті першої Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

    Таким чином, вищевказані докази свідчать про примусове стягнення з ОСОБА_7 аліментів на утримання доньки - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

    Той факт, що за період 2013-2020 роки ОСОБА_7 не сплачує аліменти на утримання доньки - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , не свідчить про відсутність обов`язку такого утримання та не виключає стягнення з нього аліментів в майбутньому в процесі здійснення державним виконавцем виконавчих дій.

    Також довідка КЗ «Тернівський ліцей № 4 Тернівської міської ради Дніпропетровської області» № 35 від 15.03.2023 року не береться судом до уваги, оскільки така не підтверджує факт перебування ОСОБА_7 утриманні позивача.

    Проживання неповнолітньої дитини дружини позивача - ОСОБА_7 з позивачем однією сім`єюв силу приписів чинного законодавства не пов`язано з виникненням у нього обов`язки з її утримання. Підстави для утримання пасинків та падчерки у позивача в силу статті 268 Сімейного кодексу України може виникнуть тільки:

    - в разі відсутності у них батьків діда, баби, повнолітніх братів та сестер,

    - або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що вітчим може надавати матеріальну допомогу.

    Крім того, у наданій позивачем довідці про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб від 17.02.2023 року наявні лише ОСОБА_1 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

    Отже, позивачем разом із заявою про відстрочку від призову не було надано підтвердження відсутності батька у ОСОБА_7 або поважних причин, за яких він не може надавати їй належного утримання чи про звільнення його від обов`язку такого утримання.

    Також суд вказує, що встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення.

    Факт перебування фізичної особи на утриманні заінтересована особа може встановити у спосіб, зокрема особа має право звернутися до органів та організацій за отриманням довідки про підтвердження факту перебування особи на утриманні; подати заяву до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження.

    Таким чином, враховуючи, що позивачем не надано відповідачу та до суду доказів перебування на його утриманні ОСОБА_7 , відмова відповідача у наданні ОСОБА_1 відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», як чоловіка, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, є правомірною..."

    З даних доводів суду можна зробити правильні висновки. Зокрема варто спробувати звернутися до суду про встановлення факту перебування дітей на його утриманні. Якщо вийде - матиме відстрочку.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня!

    Для проведення повної і об"єктивної консультації, треба ознайомитися з документами.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України