Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 січня 2024, питання №100087

Немає відповіді на рапорт

Доброго дня шановні, надіслав рапорт на частину з додатком всіх документів ціним листом з описом, укр поштою! Документи дойшли до адресата, мені не відповіли вже пройшло місяць і 10 днів, що робити? Дякую за відповідь

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Подайте заяву щодо стану розгляду рапорту в порядку встановленому ЗУ "Про звернення громадян" або скаргу згідно Дисциплінарного статуту ЗСУ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги, в тому числі, рапорти військовослужбовців розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    В законодавстві відсутній термін протягом якого військова частина повинна надати відповідь на поданий рапорт з моменту його реєстрації. Проте в даному питанні суди застосовують аналогію права із законом “Про звернення громадян” та зобовʼязують частину відреагувати на рапорт впродовж 30 днів.

    Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється військовослужбовцю, який подав звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    У випадку, якщо з моменту подачі рапорту пройшло більше 45 днів, а результати його розгляду не відомі необхідно вчинити комплекс юридичних дій, які допоможуть пришвидшити процес розгляду рапорта:

    • Адвокатський запит до військової частини. Адвокатський запит наразі є найефективнішим способом вирішення питання ігнорування рапорту. У відповіді на такий запит можна отримати інформацію про надходження рапорту до частини, про його реєстрацію, хід та результати розгляду; у випадку відмови в задоволені рапорту можна отримати письмову відмову, яка підлягає оскарженню. Цей спосіб є ефективним через свою швидкість: органи військового управління повинні надати письмову відповідь стосовно результатів розгляду рапорту впродовж 5 робочих днів з моменту його надходження.
    • Скарга до вищестоящого органу. Таку скаргу можна подавати у випадку наявності доказів реєстрації рапорта військовослужбовця. Скаргу можна подавати до Міністерства оборони України, Оперативних командувань, Командування сухопутних військ, Командування повітряних сил, Командування десантно-штурмових військ тощо. Строк розгляду такої скарги має складати максимум 45 днів.
    • Позов до суду. Даний спосіб є ефективним у випадку ігнорування рапорта на ВЛК. Часто командир частини не хоче направляти військовослужбовців на ВЛК і у звʼязку з цим ігнорує поданий рапорт. В такому випадку можна звертатися з позовом до адміністративного суду із зобовʼязанням військової частини розглянути поданий рапорт.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Раджу почекати ще приблизно з півмісяць та звернутися до адвоката за поданням адвокатського запиту.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України