Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 12 січня 2024, питання №100047 400₴

Чи правомірно мене звільнили з посади завуча?

Добрий день. Маю питання порядку звільнення з посади. Працювала вчителем в школі з 2015 року. У 2021 році була призначена на посаду заступника директора з навчально-виховної роботи на пів ставки (призначення відбувалося за моєю заявою). В серпні 2023 року за два тижні до початку навчального року директор півідомив,що звільняє мене з посади заступника одноосібним рішенням пояснивши, що не бачить мене своїм заступником. Заяву на звільнення я не писала. З наказом про звільнення досьогодні не ознайомлена. Залишилась в школі працювати як вчитель. Чи було моє звільнення правомірним?

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня, так призначення та звільнення завуча це в межах повноважень директора.

    Але він повинен був вас повідомити за два місяця про зміну умов праці. Чи було вас повідомлено?

    Про зміну істотних умов праці (системи та розміру оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення чи скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів та найменування посад тощо) працівник має бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці до їх введення. При цьому законом не передбачено форму повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та форму згоди працівника чи його відмови (незгоди) продовжувати роботу в нових умовах. Вручати працівнику повідомлення про зміну істотних умов праці доцільно під підпис, а також забезпечити наявність письмового підтвердження працівника про отримання такого повідомлення.

    Корнійчук Євген Іванович

    Також повідомояю, що у справах про поновлення на роботі застосовується найкоротший строк позовної давності, а саме в 1 місяць. Тому для звернення до суду треба буде поновлювати строк позовної давності, на це повинні бути поважні причини.

    Пономаренко Наталія
    16.8%

    Доброго вечора, шановна Валентина! Ви були призначені безстроково чи на певний строк? Згадайте формулювання наказу та своєї заяви. Це має принципове значення.

    Треба все ж знайомитись із наказом. Слід зауважити, що взагалі перебування на двох посадах - є неправомірним і у мене питання як це пропустило управління освіти та перевірки КРУ (Держаудитслужби). Або Ви просто не знаєте, що Вас перевели на посаду заступника, а з посади вчителя фактично звільнили.

    Має бути одна посада з педагогічним навантаженням. Все інше - має досить сумнівну правомірність. Але ж це не ваша вина, а як я розумію керівника, який несе відповідальність за кадрову політику в закладі, яким оперативно управляє.

    При цьому, я не переконана, що зайняття чи заміщення посад заступників директора відбувається за одноосібним рішенням керівника закладу. Треба дивитись Статут, затверджений засновником. Як правило він перебуває в публічному доступі на сайті закладу або його можна знайти у рішеннях органу влади - засновника (міська рада, районна рада, сільська рада тощо). У різних населених пунктах звісно управлінська політика різна, але як правило такі посади погоджуються районним / міським управлінням або відділом освіти.

    В будь-якому разі до видачі трудової книжки, належного розрахунку та наказу, з яким Вас мали ознайомити під підпис - Ви фактично продовжуєте виконувати свої обов'язки на посаді. В будь-якому разі у разі чого маєте право на судовий захист, адже це не є належним звільненням.

    У разі підробки Вашого підпису на таких документах - це вже є підставою для відкриття кримінального провадження за фактом підробки офіційних документів.0

    Якщо у Вас є цифровий підпис, Ви можете подивитись записи у своїй електронній трудовій книжці в Електронному кабінеті Пенсійного фонду України. https://portal.pfu.gov.ua/

    Без реєстрації в електронній трудовій книжці з 2021 року усі записи не є дійсними. Тобто в будь-якому випадку має бути там запис.

    Проте, як би там не було, незважаючи на дещо ширші підстави для звільнення з керівних посад на відміну від вчителя, директор не мала таких прав, адже це не приватна лавочка вибачте і не її приватна фірма.

    Треба розбиратися у справі більш детально. Бажано ознайомитись з наказом. Усі відносини ведіть письмово, а не усно. Бо слова до судової справи потім не долучиш.

    Але деяку інформацію можна отримати і самостійно.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Валентина!

    Знгідно статті 26 Закону України "Про освіту":

    "1. Керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти.

    Повноваження (права і обов’язки) та відповідальність керівника закладу освіти визначаються законом та установчими документами закладу освіти.

    Керівник є представником закладу освіти у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без довіреності в межах повноважень, передбачених законом та установчими документами закладу освіти.

    2. Керівник закладу освіти призначається засновником у порядку, визначеному законами та установчими документами, з числа претендентів, які вільно володіють державною мовою і мають вищу освіту.

    Додаткові кваліфікаційні вимоги до керівника та порядок його обрання (призначення) визначаються спеціальними законами та установчими документами закладу освіти.

    3. Керівник закладу освіти в межах наданих йому повноважень:

    організовує діяльність закладу освіти;

    вирішує питання фінансово-господарської діяльності закладу освіти;

    призначає на посаду та звільняє з посади працівників, визначає їх функціональні обов’язки;

    забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм;

    забезпечує функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

    забезпечує умови для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю закладу освіти;

    сприяє та створює умови для діяльності органів самоврядування закладу освіти;

    сприяє здоровому способу життя здобувачів освіти та працівників закладу освіти;

    забезпечує створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), у тому числі:

    з урахуванням пропозицій територіальних органів (підрозділів) Національної поліції України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

    розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) здобувачів освіти, їхніх батьків, законних представників, інших осіб та видає рішення про проведення розслідування; скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) для прийняття рішення за результатами проведеного розслідування та вживає відповідних заходів реагування;

    забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);

    повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти;

    здійснює інші повноваження, передбачені законом та установчими документами закладу освіти".

    Відповідно до статті 40 КЗпП:

    Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках:

    "1) змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

    {Пункт 1-1 статті 40 втратив чинність на підставі Закону № 92/94-ВР від 12.07.94}

    2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов'язків вимагає доступу до державної таємниці;".

    Оскільки Ви працювали на посаді заступника за суміщенням, то останнє відповідно до чинного законодавства може бути скасовано за ініціативи роботодавця. У такому випадку згідно із статтею 32 КЗпП працівника необхідно попередити про зміну істотних умов праці – скасування суміщення посад – за два місяці, про що має бути видано наказ.

    Отже, директор мав право Вас звільнити з займанної посади, проте він повинен був повідомити Вас про це за 2 місяці.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.8%

    ВІТАЮ ВАС, пані ВАЛЕНТИНО!

    З наявної інформації припускаю, що ні - Вас звільнили незаконно і взагалі існують сумніви щодо того, що Ви звільнені. Бо якщо це так, то допущено безліч найгрубіших порушень.

    ПО-ПЕРШЕ. Перш за все, робітника при звільненні мають ознайомити з наказом про звільнення, а також видати у день звільнення належним чином оформлену трудову книжку і здійснити розрахунок. Якщо цього не зроблено - людина має право на виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

    При цьому повідомляю, що ніякі строки давності звернення до суду у Вас не порушені у разі звільнення, адже строк починається З ДНЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З НАКАЗОМ, а не його видачі (що взагалі могло бути здійснене роботодавцем заднім числом). Саме тому в Кодекс законів про працю було закладено захисну норму, бо роботодавцю було б дуже вигідно видати наказ заднім числом, зареєструвати його і потім стверджувати, що строк пропущений. Якщо Вас не ознайомлювали з наказом - це є підставою обліковувати строк позовної давності не з дня, яким начебто наказ написаний / виданий, а з дня Вашого підпису на ньому.

    ТАКОЇ ПОЗИЦІЇ ПРИТРИМУЄТЬСЯ І ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ.

    Відповідно до частини першої статті 233 КЗпП України строк звернення до суду з позовом про звільнення становить місяць з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки (постанова Верховного Суду у складі судової колегії Касаційного цивільного суду від 23 лютого 2022 року по справі № 759/16647/20, провадження № 61-12443св12).

    Тому в подальшому уважно дивіться. Якщо Вам запропонують ознайомитись з наказом - то Ви маєте поставити ДАТУ ознайомлення. Інакше дату можуть поставити вигідну директору за Вас і потім буде дуже складно встановлювати експертизами, що дата поставлена іншою особою та таке інше.

    ПО-ДРУГЕ. Установчими документами закладу загальної середньої освіти є рішення засновника (засновників) про його утворення та статут, а також у випадках, визначених цим Законом, засновницький договір, укладений між засновниками.

    Статут закладу загальної середньої освіти затверджується засновником (засновниками) або уповноваженим ним (ними) органом та має містити інформацію про:

    • повне та скорочене найменування;
    • статус, форму власності, організаційно-правову форму та тип закладу;
    • місцезнаходження;
    • структурні підрозділи закладу;
    • систему управління закладом, права та обов’язки органів управління, порядок прийняття ними рішень;
    • мету, завдання, принципи діяльності;
    • джерела надходження і порядок використання коштів і майна;
    • інші положення, що визначають функції закладу загальної середньої освіти відповідно до законодавства.

    Статут може містити інші положення з питань, передбачених цим Законом та/або з питань, що не врегульовані законодавством, у тому числі щодо особливостей утворення і діяльності закладу загальної середньої освіти.

    Положення статуту не повинні суперечити законодавству.

    Питання призначення заступників директора, інших адміністративних, технічних та педагогічних працівників має вирішуватися на підставі положень Статуту, які мають не суперечити чинному законодавству про освіту.

    Раніше питання призначення заступників директора регулювалося статтею 26 Закону України "Про загальну середню освіту", який втратив чинність на підставі Закону № 463-IX від 16.01.2020 "Про загальну середню освіту". В ньому окремо про посаду заступника не згадується. А обмежуються словом - працівники.

    В будь-якому випадку директор, як і інший керівник будь-якого закладу, установи, організації будь-якої форми власності - НЕ МАЄ згідно з трудовим законодавством право звільняти з роботи безпідставно та на власний розсуд. Для цього мають бути відповідні ПІДСТАВИ.

    Враховуючи досить нікчемне юридично-кадрове забезпечення відділів, управлінь та департаментів освіти місцевих рад, а у зв"язку з цим і загальноосвітніх та дошкільних закладів освіти, що перебувають у сфері їх управління, то в більшості випадків вони з ганьбою програють суди щодо незаконності звільнень працівників, бо в більшості випадків допускають дуже багато порушень. Інколи задумуюсь, чому може навчити школа, яка не здатна навіть свою діяльність організувати у законний спосіб? - Але є як є. Припускаю, що наше суспільство натомість буде файними філологами, матерматиками і солдатами, які не задають питання, а тримають дисципліну і виконують будь-які вказівки. Бо ж правову культуру школа не виховує не лише в дітях, а й в дорослих, зокрема в директорах шкіл, якість яких з кожним роком все більш деградує, а прозорість призначення на посади як залишала, так і продовжує залишати бажати кращого... незважаючи на імітацію конкурсів та інші речі.

    В будь-якому разі погоджуюсь з колегами, що Вам треба встановити обставини Вашого звільнення, а це можна зробити за записом у трудовій та на підставі наказу про звільнення.

    ПРИ ЦЬОМУ У МЕНЕ ВИНИКАЄ ЛОГІЧНЕ ПИТАННЯ. А ЯКИМ ЧИНОМ ВИ БУЛИ ПРИЙНЯТІ НА ПОСАДУ ВЧИТЕЛЯ? Для цього Ви мали теж писати ЗАЯВУ. Переведення на іншу посаду без ознайомлення з наказом - також неправомірне.

    Об"єктивно слід розбиратися у Вашій справі. Бо настільки грубі порушення (з Ваших слів суджу) я бачу вперше, хоча бачив дуже багато порушень і клієнти стягували десятки і сотні тисяч за своє незаконне звільнення та (або) за невидачу вчасно трудової книжки, порушення правил розрахунку тощо.

    Підтримую ідею колеги Пономаренко, що Вам за можливості треба ознайомитись хоча б із записом в Електронній трудовій книжці та отримати його копію, якщо запис в порушення вимог законодавства не здійснений. Це Ви можете зробити у відповідному меню особистого кабінету застрахованої особи Пенсійного фонду України.

    https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/Defaul...

    Також непогано було б повідомити про наявні порушення уповноважений орган освіти засновника, який має здійснювати нагляд за діяльністю закладу середньої освіти, в тому числі за дотриманням кадрового діловодства та управлінської дисципліни.

    Також можна звернутися за допомогою та відповідною перевіркою до управління Держпраці в регіоні. Це їх єпархія перевіряти кадрове діловодство у закладах і установах усіх форм власності. Крім того вони компетентні накласти штраф на директора, якщо виявлять, що Ваші права були порушені.

    Щодо оскарження звільнення в суді, то дійсно у Вас відповідно до ч. 1 ст. 233 КЗпП України є місяць на оскарження, який починається з дня видачі трудової книжки або з ознайомлення під підпис з наказом про звільнення.

    Для надання більш точної та конкретної відповіді на Ваше питання - треба вивчати:

    1. Статут закладу

    2. Наказ про звільнення чи записи у трудовій книжці / або хоча б Електронній трудовій книжці.

    3. Умови перебування на посаді, її зайняття, які були визначені у трудовому договорі (заяві про прийняття на посаду заступника)

    Без цієї інформації, припущення мої нажаль лише "гадання мольфарів та ворожок".

    З повагою, юрист з питань праці та трудового законодавства Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня, пані Валентино!

    Лише через те, що директор школи "не бачить Вас своїм заступником" не дає йому права Вас звільняти.

    Згідно статті 40 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП)

    Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках:

    1) змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

    2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов'язків вимагає доступу до державної таємниці;

    3) систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного стягнення;

    4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

    5) нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

    6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

    7) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння;

    8) вчинення за місцем роботи викрадення (в тому числі дрібного) майна роботодавця, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення;

    10) призову або мобілізації роботодавця - фізичної особи під час особливого періоду;

    11) встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування;

    12) вчинення працівником мобінгу (цькування), встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили.

    Звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

    Стаття 41 КЗпП. Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з окремими категоріями працівників за певних умов

    Крім підстав, передбачених статтею 40 цього Кодексу, трудовий договір з ініціативи роботодавця може бути розірваний також у випадках:

    1) одноразового грубого порушення трудових обов'язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, установи, організації, його заступниками, а також службовими особами податкових та митних органів, яким присвоєно спеціальні звання, і службовими особами центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах державного фінансового контролю та контролю за цінами;

    1-1) винних дій керівника підприємства, установи, організації, внаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати;

    1-2) вчинення керівником підприємства, установи, організації мобінгу (цькування) незалежно від форм прояву та/або невжиття заходів щодо його припинення, встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили;

    2) винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довір'я до нього з боку роботодавця;

    3) вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи;

    4) перебування всупереч вимогам Закону України "Про запобігання корупції" у прямому підпорядкуванні у близької особи;

    4-1) наявності у працівника реального чи потенційного конфлікту інтересів, який має постійний характер і не може бути врегульований в інший спосіб, передбачений Законом України "Про запобігання корупції";

    5) припинення повноважень посадових осіб;

    6) неможливості забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

    Роботодавець з власної ініціативи зобов’язаний розірвати трудовий договір з посадовою особою в разі повторного порушення нею вимог законодавства у сфері ліцензування, з питань видачі документів дозвільного характеру або у сфері надання адміністративних послуг, передбачених статтями 166-10, 166-12, 188-44 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Розірвання договору у випадках, передбачених пунктами 1-5 частини першої та частиною другою цієї статті, провадиться з додержанням вимог частини третьої статті 40, а у випадках, передбачених пунктами 2 і 3 частини першої цієї статті, - також вимог статті 43 цього Кодексу.

    Розірвання договору у випадках, передбачених пунктами 4 і 6 частини першої цієї статті, проводиться, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

    Згідно статті 47 КЗпП

    Роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (стаття 116) та провести з ним розрахунок у строки, визначені статтею 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

    Згідно стаття 48 КЗпП

    Облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

    На вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

    Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

    Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

    Згідно статті 49 КЗпП

    Роботодавець зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

    Стаття 49-2 КЗпП Порядок вивільнення працівників

    Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

    При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

    Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно. У разі якщо вивільнення є масовим відповідно до статті 48 Закону України "Про зайнятість населення", власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, повідомляє державну службу зайнятості про заплановане вивільнення працівників. Повідомлення має містити інформацію про заплановане масове вивільнення працівників, визначену частиною другою статті 49-4 цього Кодексу, та проведення консультацій з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Повідомлення обов’язково подається виборному органу первинної профспілкової організації (профспілковому представнику). У разі наявності кількох первинних профспілкових організацій повідомлення надсилається спільному представницькому органу, утвореному ними на засадах пропорційного представництва, а за відсутності такого органу - виборному органу первинної профспілкової організації (профспілковому представнику), що об’єднує більшість працівників цього підприємства (установи, організації).

    Вимоги частин першої - третьої цієї статті не застосовуються до працівників, які вивільняються у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період, а також у зв’язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

    ВИСНОВОК

    1. Якщо Ви не підписували строковий договір, який передбачає звільнення з посади у разі закінчення терміну дії договору - у діях директора школа вбачається явне порушення законодавства.

    2.. По власному бажанню директор не має права звільняти працівників, для цього потрібно законні підстави згідно статтей 40 та 41 КЗпП

    3. Про вивільнення з посади Вас повинні були повідомити за 2 місяці

    4. Вам повинні були видати копію наказу про звільнення, де зазначено підстави для звільнення.

    5. Відомості про трудову діяльність Ви можете отримати за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoTK

    Отже, зверніться письмово до директора школи з вимогою надати Вам копію наказу про звільнення. Заяву подавайте в двох екземплярах, на другому примірнику директор повиненен поставити дату, підпис/печатку про те, що заява зареєстрована, даний екземпляр Ви залишаєте в себе.

    Ваше звільнення може бути оскаржене у судовому порядку шляхом подання позову про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Маю питання порядку звільнення з посади. Працювала вчителем в школі з 2015 року. У 2021 році була призначена на посаду заступника директора з навчально-виховної роботи на пів ставки (призначення відбувалося за моєю заявою). В серпні 2023 року за два тижні до початку навчального року директор півідомив,що звільняє мене з посади заступника одноосібним рішенням пояснивши, що не бачить мене своїм заступником. Заяву на звільнення я не писала. З наказом про звільнення досьогодні не ознайомлена. Залишилась в школі працювати як вчитель. Чи було моє звільнення правомірним?

    Насправді дуже цікава ситуація. Вбачаю насамперед розібратися в тому, яким чином після звільнення Вас з посади заступника директора Ви продовжили бути вчителем. Звліьнення із займаної посади автоматично поширюється і на педагогічні години. Наприклад, директор, який має педагогічні години, після звільнення не залишається викладати години, а звільняється цілком і повністю (за винятком випадків, звичайно, переведення або повторного прийняття на посаду вчителя). Аналогічно заступник директора не може поєднувати дві посади: заступника та вчителя. Він хіба що довантажується педагогічними годинами в межах, визначених Інструкцією № 102.

    Тому тут потрібно розбиратися детальніше, зокрема аналізувати наказ про Ваше призначення на посаду заступника керівника закладу освіти, наказ про звільнення, а також інші документи. У справі багато знаків питань, а тому треба витребувати з них всі документи. Раджу звернутися до адвоката за місцем проживання, який шляхом направлення адвокатського запиту та аналізу документів розбереться у ситуації, що склалася.

    Успіхів. З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України