​СТРОК ДІЇ РЕЗУЛЬТАТІВ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ

Досить часто-о-о звертаються з питанням щодо строку дії військово-лікарської комісії як щодо військовозобов’язаних, так і щодо військовослужбовців. Враховуючи інколи невірне розуміння ситуації, вважаю, що питання дійсно актуальне, аби виділити його в окремий пост.

Як відомо, Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, врегульований так званим Положенням № 402. Нагадую, що в серпні 2023 року до нього було внесено ряд змін, огляд про які робив в своєму телеграм-каналі, які безпосередньо стосуються і питання строку дії результатів ВЛК.

Отже, строк дії медичного огляду:

1. Військовозобов’язані: до 25.08.2023 строк дії постанови ВЛК для військовозобов’язаних складав 6 місяців, з 25.08.2023 – 1 рік (пункт 3.8. Положення № 402 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text)). Що це означає?

Якщо особа пройшла, наприклад, ВЛК у вересні 2023 року, до вересня 2024 року вона може бути мобілізована за результатами вересневого медичного огляду, тобто ТЦК та СП може не направляти її на повторну ВЛК. Виключенням можуть бути випадки особистої подачі особою заяви (клопотання) про направлення на нову ВЛК у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, наприклад.

‼️Натомість, постанова ВЛК про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду (як правило, поширено для мирного часу).

2. Військовослужбовці: як і до 25.08, так і після даної дати постанова ВЛК про ступінь придатності дійсна протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду (пункту 22.12 Положення № 402).

Але це не означає, що медичний огляд не може бути проведено до закінчення строку дії ВЛК – «…у разі коли до завершення 12-місячного терміну після медичного огляду госпітальною (гарнізонною) ВЛК в результаті контрольного обстеження та медичного огляду ВЛК винесена інша постанова про ступінь придатності до військової служби, штатна ВЛК своєю постановою, затверджуючи останню постанову госпітальної (гарнізонної) ВЛК, одночасно відміняє попередню…» (пункт 22.13).

Важливо!!!

І військовозобов’язаний, і військовослужбовець має право пройти нову ВЛК до закінчення строку дії постанови. Чим можна обґрунтувати таку потребу?

У першу чергу, медичними документами, які свідчать про погіршення стану здоров’я у порівнянні з минулим медичним оглядом. Тут знадобляться:

медичні висновки;

консультативні висновки;

витяги з епікризів;

стаціонарні заключення тощо.

Ці документи або один із них варто додати до заяви (рапорту) про направлення на медичний огляд.

Зразки рапортів про направлення на медичний огляд, а також відповіді на найпопулярніші питання з приводу медичного огляду – в наступних публікаціях.

#військовийюрист #захистправ #ВЛК #мобілізація #військовослужбовці #призовник


Рейтинг: 4.2 - 62 голосов

Автор статьи


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, г. Чернигов

Возраст: 6 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 18079 Платных консультаций: 3110

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

588 отзывов

Комментарии