Задайте вопрос юристу

823 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Допомога при народженні дитини в Україні


Допомога при народженні дитини надається кожній молодій мамі або сім’ї з маленькою дитиною в цілому. Пільги від держави можуть виражатися в грошовому еквіваленті – в вигляді разових або систематичних виплат, або у вигляді додаткових прав (тривалу відпустку, здешевлення квитків, окремі місця в громадському транспорті).

Держава заохочує підвищення народжуваності серед своїх громадян. В Україні після незалежності народжуваність жодного разу не перевищувала смертність, тому влада намагається максимально простимулювати сім’ї народжувати більше дітей. Для цього встановлюється ряд пільг:

  1. Матеріальна допомога при народженні дитини, яка виплачується разово.
  2. Щомісячна декретна допомога.
  3. Відпускні при декретній відпустці до трьох років.
  4. Додаткова матеріальна підтримка сімей з хворими дітьми.

Соціальні пільги: зниження ціни квитків в кіно, театрах, на громадських заходах. Окремі місця в громадському транспорті.

Найбільш вагомою для молодих сімей залишається фінансова підтримка з боку держави. Разові і регулярні виплати допомагають підтримувати високий рівень життя і забезпечувати дитину всім необхідним.

Основні статті закону і їх зміст

Одна з головних соціальних гарантій для породіллі – це матеріальна допомога при народженні дитини. Закон в цьому питанні суворий і повністю стає на бік матері. Нормативна база, що регулює допомогу молодим матерям і вагітним жінкам вкрай широка:

  1. Основний закон в цьому питанні – Конституція України. Саме вона дає людині право на гідне життя, на відпочинок, на соціальні пільги.
  2. Слідом за Конституцією важливість питання виплат при вагітності і після пологів закріплює Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».
  3. Питання декретної відпустки і ряду факультативних виплат також зафіксований в Трудовому кодексі.
  4. Не менш важливий при розрахунку декретних виплат – ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  5. Багато виплати молодим мамам залежать від розміру прожиткового мінімуму або мінімальної заробітної плати. Ці показники встановлюються ЗУ «Про Державний Бюджет».
  6. Незважаючи на різноманіття нормативної бази, найчастіше при вирішенні питань з виплатами молодим мамам звертаються саме до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Це невеликий, локальний нормативно-правовий акт, але він дає чітке розуміння того, які виплати покладені, в яких розмірах і в які терміни.

Закон встановлює види виплат при народженні дитини. Тут перераховані як види допомоги породіллям, так і наступні пільги для сімей з хворими дітьми.

Важливо! У нормативно-правовому акті визначається, хто саме буде виплачувати кошти і з якого бюджету. Це можуть бути роботодавець або держава.

Законом встановлюються терміни розгляду звернень громадян – не більше 10 робочих днів. Виключаються форс мажорні ситуації.

Важливо! Нормативно-правовий акт в окремому розділі розповідає про кожен вид допомоги вагітним і сім’ям з дітьми. Описуються умови отримання, мінімальні розміри.

Есть вопрос к юристу?

Задать вопрос

Види виплат при народженні дитини

Відповідно до нормативної бази є кілька видів виплат сім’ям з дітьми або молодим матерям. Законом встановлено 6 різних типів грошових дотацій:

  1. Соціальна допомога при народженні дитини. Видається одному з батьків дитини, хто постійно з ним проживає. Розмір виплати – 41280 гривень. Також разом з грошима сім’ї передають «пакунок малюка» з необхідними дрібницями на перший період.
  2. Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами (декретної допомогу). Отримують все жінки, які не застраховані в системі загальнообов’язкового соціального страхування. Виходить в розмірі 100 відсотків від середньомісячного доходу, стипендії або допомоги по безробіттю.
  3. Виплати по усиновленню. Дорівнюють виплат при народженні дитини. Порядок отримання індивідуальний.
  4. Допомога одиноким матерям (щомісячна). Виходить щомісяця в разі, якщо другий з батьків дитини загинув, визнаний зниклим безвісти або просто не записаний в свідоцтво про народження. Розмір ситуативен але не може бути нижчою за прожитковий мінімум.
  5. Виплати за дітей, якими опікуються на законному рівні. Надається опікунам або піклувальникам в розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину.
  6. Допомога з вихованням дітей, у яких є важкі вроджені захворювання. Чи нараховується щомісячно в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Грошова допомога при народженні дитини – ключова соціальна пільги для молодих сімей. Вона допомагає батькам правильно розподілити фінанси в момент народження дитини, який вважається найбільш витратним. Також наявність додаткових виплат не дає знизитися рівнем життя сім’ї і стимулює пару заводити нових дітей.

Сума виплат при народженні дитини

Державна допомога при народженні дитини неоднорідна. Вона включає в себе різні грошові відрахування, які призначаються на ім’я матері, дитини, або всієї родини. До декретною фінансовим пільг відносять:

  1. Одноразова допомога при народженні дитини.
  2. Щомісячні декретні виплати. Призначаються породіллі на короткий період до і після пологів.
  3. Пакунок малюка з речами першої необхідності.

Одноразова допомога – це найбільший фінансовий транш для матері і дитини. У країнах найближчого СНД такий вид матеріальної підтримки називають «материнський капітал». В Українському законодавстві такого терміну немає.

Щомісячні виплати – це кошти, які держава платить молодій мамі в зв’язку з її вагітністю і пологами. Вони необхідні не дитині, а самої породіллі, щоб прийти в себе і відновити здоров’я.

Крім одноразового траншу молодої матері годиться пакунок малюка. У нього включають всі дрібні витратні матеріали та іграшки, які необхідні дитині в перші півроку. У пакунок включають тільки схвалені Кабінетом Міністрів товари.

Як нараховуються виплати

У кожного виду виплат свій порядок нарахування. Ознайомитися з ним детальніше можна під час консультації юриста онлайн, або в центрі допомоги матері і дитині.

Одноразова матеріальна допомога при народженні дитини не виходить одним перекладом. Щоб уникнути маніпуляцій з грошима, вони перераховуються на рахунок батьків декількома траншами. Перерахування допомоги може бути припинено, якщо за батькам помічено порушення батьківських обов’язків, або якщо дитина тимчасово перебуває на утриманні держави.

  1. Після народження дитини сім’я отримує 10320 гривень разово. Ці гроші виділяються на придбання дитячих меблів і товарів першої необхідності на найближчий період.
  2. В подальшому залишок суми сім’я отримає частинами, щомісячними траншами, на протязі 36 місяців. Виплати проводяться тільки рівними частинами.

Якщо прожитковий мінімум, від якого і розраховується повний розмір допомоги, за ці 36 місяців істотно змінився, або стався різкий стрибок курсу гривні, Кабінет Міністрів окремим порядком може збільшити або зменшити кількість нараховуються сім’ї коштів.

Важливо! пакунок малюка молода мама отримує в клініці, де проходили пологи, або в центрі соціальної допомоги мамі і немовляті. Місце його отримання залежить від рішення місцевої влади щодо порядку розподілу та передачі такого виду допомоги. Щомісячні виплати в зв’язку з вагітністю та пологами перераховуються на банківський рахунок матері.

Яка сума

Повна сума одноразових виплат для допомоги родині після народження дитини – 46 280 гривень. З них:

  1. 10 320 гривень – загальна сума одноразової допомоги.
  2. 35 960 гривень – сума, яка виплачується сім’ї рівними частинами протягом 36 місяців (по 998 гривень).
  3. 5000 гривень – видається в пакунці малюка у вигляді необхідних речей (дитячий одяг, іграшки, вітаміни, поживні суміші, памперси).

Так як сума виплат на народження дитини фіксується на в положенні або рекомендації Уряду, а в Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», змінити її розмір складніше. Для цього необхідно вносити поправки в сам Закон, що робиться тільки під час Парламентських слухань шляхом голосування. Це захищає права батьків, адже ніхто не зможе несподівано зменшити виплати для них, а з іншого боку в разі зміни курсу валют або загального рівня добробуту в країні збільшити розмір допомоги також буде складніше.

Розмір щомісячної допомоги залежить від статусу матері. Працюючі, студенти, аспіранти, докторанти і стоять на обліку в центрі зайнятості отримують виплати в розмірі 100% від доходу жінки. Ті, хто не працює офіційно і не варто на обліку на біржі праці, отримують тільки 25% від прожиткового мінімуму, а саме:

  1. За 126 днів – 2017 гривень з 1 січня 2019 року і 2207 гривень з 1 грудня 2910 року.
  2. За 140 днів – 2241 гривень з 1 січня 2019 року 2452 гривні з 1 грудня 2910 року.
  3. За 180 днів – 2881 гривень з 1 січня 2019 року 3153 гривні з 1 грудня 2910 року.

Як оформити

Порядок оформлення допомоги залежить від її типу:

  1. Додатково оформляти одноразову допомогу не потрібно. Вона автоматично надходить на рахунок матері (чи батька, якщо мати померла при пологах). Ця процедура відбувається тільки в тому випадку, якщо вагітна стояла на обліку і державі відомо про її статус.
  2. Щомісячні переклади на рахунок вагітної в передпологовій період починають надходити тільки після заяви. Оформленням таких платежів займається бухгалтерія за місцем роботи, навчання, центр зайнятості або центри допомоги матері і дитині за заявою вагітної, породіллі. Отримувати таку допомогу можна від 126 до 180 днів залежно від того, скільки дітей очікується і як пройшли пологи.
  3. Пакунок малюка не іменний, не має прив’язки до підлоги, тому отримати його можна в будь-який момент, звернувшись з письмовою заявою до лікарні, де проходили пологи, або в центр матері і дитини. Такий пакунок видається негайно або протягом 3-х днів, якщо з якихось причин зібраного комплекту в місці видачі немає.

У будь-якому випадку варто пам’ятати, що допомога від держави також враховується в державному бюджеті, тому чим швидше молода мама встане на облік і чим чіткіше вона буде виконувати всі бюрократичні вимоги лікарів, тим краще.

Важливо! Виплати в рахунок вагітної матері або тільки народжену дитину – це перша соціальна гарантія, яку отримує молода сім’я. Цими пільгами і матеріальною допомогою держава демонструє, що йому не байдужа доля молодої сім’ї, що вони не залишать недосвідчених батьків напризволяще.

Есть вопрос к юристу?

Задать вопрос

Допомога одиноким матерям

Допомога при народженні дитини часто асоціюють з допомогою матері, породіллі, але на практиці ситуація зовсім інша.

Незважаючи на те, що гроші передаються на руку котрогось із старших батьків, їх формальним власником є ​​дитина, адже саме на його потреби ці гроші нараховуються. Тому немає ніякої різниці, кому кошти отримувати – самотній матері чи самотньому батьку.

Відповідно до закону, допомога на дітей одиноким матерям – це матеріальні, економічні, соціальні пільги та преференції, які отримують мати (батько) дитини у випадках, якщо:

  1. Записи про другий батьку в свідоцтві про народження немає.
  2. Мати або батько загинули, і друга половинка не отримує виплат по втраті годувальника та / або іншої соціальної допомоги, пенсії.
  3. Другий батько визнаний безвісно відсутнім.

Підтримка, яка надається одиноким матерям, умовно ділиться на три категорії:

  1. Фінансова допомога від держави (разові і щомісячні виплати).
  2. Соціальна допомога (пільги).
  3. Громадська допомога (гроші різних фондів, допомогу волонтерам).

Важливо знати, що навіть якщо одинока мати або батько заново уклали шлюб, вони зберігають право матеріальної допомоги на того дитини, який втратив свого другого батька. Це право зникає після того, як неповнолітній буде офіційно усиновлений новим партнером біологічного батька.

На що розраховувати від держави

Допомога від держави у вихованні дітей, які не однобока. Країна намагається підтримувати одиноких матерів і батьків не тільки матеріально, а й соціально, морально. Згідно із законом батько-одинак ​​отримує ряд особливих привілеїв, пов’язаних з дитиною:

  1. Щомісячні виплати на неповнолітнього.
  2. Одноразова матеріальна допомога для похорону чоловіка (якщо він загинув і пільги нараховуються через це).
  3. Соціальні пільги: здешевлення квитків для проходу в громадські місця, безкоштовний або умовно безкоштовний проїзд в громадському транспорті.
  4. Особливі умови отримання відпусток і лікарняних, особливо пов’язаних зі здоров’ям дитини.
  5. Подовжені відпустки. Можливість отримати відпустку в максимально зручний час.
  6. Одинока мати (батько) не можуть бути звільнені з роботи без серйозної причини.

Також законом встановлено чіткий перелік випадків, коли виплати можуть бути зупинені:

  1. Смерть дитини.
  2. Смерть батька (призначаються інші пільги).
  3. Батько позбавлений батьківських прав.
  4. Батько потрапив до в’язниці за рішенням суду.
  5. Дитина одружився до 18-ти річчя.
  6. Неповнолітній отримав повну цивільну дієздатність.
  7. Скасування рішення про усиновлення дитини-сироти.

Виплати на дитину тимчасово припиняються в разі, якщо:

  1. Дитина став тимчасово працевлаштованим.
  2. Дитину відібрали і батька на законних підставах, але мати / батько ще не позбавлені батьківських прав.
  3. Дитина тимчасово перейшов на повне державне утримання.

Від чого залежать виплати

Держава в різних випадках виплачує різну допомогу при народженні дитини. Документи про важкий стан здоров’я або матеріальному становищі можуть підтвердити право на більш високі виплати. Відповідно до закону підвищені відрахування покладаються:

  1. Сім’ям, де кілька дітей, навіть якщо не всім їм покладена матеріальна допомога від держави.
  2. Сім’ям з низьким спільним доходом.
  3. Сім’ям, які містять на утриманні непрацездатних родичів (інвалідів, пенсіонерів).
  4. Матерям або батькам, які не знайшли собі нову другу половинку, і через це спільних дохід сім’ї залишається низьким.

Сума виплат

У виплат одиноким матерям і батькам єдина сувора формула виплати, яка не змінювалася вже багато років. Для того, щоб прорахувати, скільки грошей отримає батько від держави, потрібно:

  1. Взяти прожитковий мінімум на дитину, встановлений в державному бюджеті цього року.
  2. Дізнатися середньомісячний дохід кожного члена сім’ї (за довідками з бухгалтерії, податковим виписками або документам з ВНЗ).
  3. Скласти всі отримані дані за всі шість останніх місяців (за кожен окремо).
  4. Розділити отриманий заробіток на кількість членів сім’ї (в тому числі непрацюючих, непрацездатних).
  5. Скласти вийшов показник за всі 6 місяців.
  6. Розділити отримане число на 6.
  7. Відібрати від прожиткового мінімуму на дитину отримане число.
  8. Сума, яка вийшла в підсумку, і є та допомога, яку мати буде отримувати на дитину.

Матеріальна допомога одиноким матерям і батькам – це гарантія від держави, яка дозволяє підтримувати рівень життя неповнолітнього на тому ж рівні, що і до втрати годувальника. У сухому залишку грошей в сім’ї стає менше, але отримані від соціальних служб суми допомагають підтримувати баланс.

Декретні виплати

Народження дитини – світле свято в житті батьків, який супроводжується великою кількістю супутніх витрат. Придбання необхідних меблів, розвиваючих іграшок, одягу і навіть банальних засобів гігієни швидко «з’їдає» батьківський бюджет. У цей момент на допомогу молодій сім’ї приходить держава і декретні виплати.

Є кілька видів виплат, які покладаються декретною матерям:

  1. Разова виплата після народження дитини.
  2. Регулярні виплати на час декретної відпустки.
  3. Пільгові виплати в разі, якщо дитина народилася хворою.
  4. Зарплата мамам в декреті.

Що таке декретні виплати

Декретними виплатами в законі називаються тільки ті виплати, які держава виробляє на рахунок молодої мами регулярно. Разова допомога в нормативної практиці називається «материнський капітал», а пільгові виплати регулюються іншими законами.

Важливо! Виплати на дитину має право отримати будь-яка жінка незалежно від її віку та статусу. Студенти, безробітні, індивідуальні підприємці і ті, хто працює за трудовим договором, мають рівні права на грошову допомогу, хоча розмір її буде істотно відрізнятися.

Декретні виплати мають свої граничні терміни. Мати може в будь-який момент відмовитися від них, але загальний термін отримання коштів не може перевищувати:

  1. 126 днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів) – в разі, якщо вагітність пройшла добре і дитина цілком здорова.
  2. 140 днів (70 днів до пологів і 70 днів після пологів) – в разі, якщо вагітність пройшла з ускладненням, або мати народила двох і більше дітей.
  3. Якщо мати вважається постраждалою від Аварії на Чорнобильській АЕС, то вона отримує 180 днів відпустки (90 днів до і 90 днів після пологів).

Як регулюються

Питанням декретних виплат займаються відразу три профільних міністерства – охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення. Кожне з профільних відомств через свої місцеві відділення і профільні служби відповідає за свій етап отримання декретних коштів.

Важливо! Виплачує декретну допомогу жінці роботодавець, або державні органи в разі, якщо жінка не працює або навчається на денному стаціонарі в вищому навчальному закладі. На розгляд заяви з проханням про отримання декретних грошей у компанії або служби є 10 робочих днів.

За підсумком розгляду виноситься письмове рішення, яке передається жінці.

Для отримання декретних виплат заявнику потрібно передати в бухгалтерію місця роботи або державну службу:

  1. Заява, підписана особисто або через законного представника за дорученням.
  2. Довідку з медичної установи, що підтверджує факт вагітності.
  3. Додаткові документи, які можуть підтвердити ускладнення під час вагітності, кількість дітей.

Сума виплат

За загальним правилом допомогу на дитину видається за місцем роботи жінки в розмірі 100 відсотків від середньої зарплати. Ці гроші передаються її відразу за весь період декретної відпустки. Складнощі виникають тоді, коли жінка не влаштоване офіційно, працює на себе або ж не працює в принципі.

  1. Матеріальна допомога при вагітності виявляється також аспірантам, докторантам або звичайним студентам денного відділення ВНЗ або профільного технікуму, коледжу. Для отримання пільгових коштів громадянам цієї категорії потрібно звернутися в управління соціального захисту і передати свою заяву і пакет документів: довідку про вагітність і довідку з університету, що підтверджує, що заявник і правда тут навчається. Сума виплат – 100 відсотків від середньомісячної стипендії.
  2. Якщо жінка є приватним підприємцем (незалежно від того, за якою системою оподаткування вона працювала), вона також має право на декретні гроші в тому випадку, якщо раніше оплачувала єдиний соціальний внесок. Для цього крім заяви і довідки про вагітність в управління соціального захисту також подається довідка, що підтверджує оплату ЄСВ, а також документ, що фіксує статус підприємця. Сума виплат – 100 відсотків від середньомісячного доходу.
  3. Безробітні жінки нарівні з іншими мають право на декретну допомогу, але вона вираховується за мінімальною ставкою. Вони повинні надати в службу соціальної допомоги тільки довідку про вагітність. Як виплат їм призначається 25% від прожиткового мінімуму, актуального на момент призначення виплати.
  4. Якщо безробітна на момент виходу в декрет перебувала на обліку в центрі зайнятості, вона отримує право на виплати в розмірі 100% від мінімальної допомоги по безробіттю.

Для багатьох сімей декретні виплати – це необхідний грошовий мінімум, який допомагає залишатися на плаву і підтримувати гідний рівень життя. Суми, які виплачуються молодим матерям і вагітним жінкам в якості матеріальної допомоги, не надто високі, але вони допомагають перекрити частину несподіваних витрат і перебудувати бюджет сім’ї.


04 Сен, 2019