Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 мая 2024, вопрос №108838 250₴

Дані військово-облікового документа

Доброго дня шановні юристи. Питання в мене таке... На початку цього року був в ОРТЦК, оновив дані, отримав належний ВОД зі штрих-кодом. На ВЛК мене не направили. У ВОД графи з результатами ВЛК та терміну наступного ВЛК не заповнені. В останнє ВЛК проходив ще в 2010 році (обмежено придатний у військовий час). Питання в наступному, чи можуть виникнути проблеми з патрулями ТЦК та представників НП на вулиці щодо мого ВОД (відсутність відомостей щодо проходження ВЛК)? Чи вони тільки перевіряють інформацію по реєстру "Оберіг" щодо того, чи іншого чоловіка (розшук, неявка по повістці, тощо)
Права на відстрочку немаю...Очікую витяг з наказу Мінекономіки про бронювання, але там теж питання затягується. Підкажіть як мені діяти далі, та зокрема при перевірці документів в громадських місцях, з урахуванням вступу в силу змін до ЗУ З 18.05

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

    Отже, Ви як обмежено придатний підлягаєте повторному огляду ВЛК. При перевірці документів Вам скоріш за все видадуть повістку на уточнення даних. Проте, є шанс, що лише провірять Вас по системі "Оберіг" і все. Поки у Вас немає права на відстрочку - існує великий ризик бути мобілізованим. Крім того, це рідкість, коли після візиту до ТЦК - Вас не направили на ВЛК та не видали повістку на відправку. Поки у Вас немає Витягу Мінекономіки про бронювання - Ви не можете нічого протиставити працівникам ТЦК. За відмову від повістки може бути адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    В даному випадку, якщо у Вашому ВОД вже вклеєний штрих-код, то патрульні працівники ТЦК можуть шляхом сканування останнього отримати про Вас всю необхідну їм інформацію. Вас також можуть перевірити по оперативній базі даних МВС "АРМОР", де може зберігатися інформація про можливі адміністративні правопорушення військовозобов'язаного. В останньому випадку за вимогами нового законодавства Вас можуть навіть доставити до ТЦК для більш предметного з'ясування обставин та наслідків порушення.

    Складно сказати, чому в ТЦК під час оновлення Вам персональних даних та отримання належного ВОД Вас не направили на проходження ВЛК, але у разі, якщо до 18 травня про це дізнаються патрульні, вони обов'язково видадуть Вам повістку на ВЛК.

    Під час вручення повістки краще працівникам ТЦК не суперечити, надати свій ВОД та розписатись про отримання повістки. Явка при тому обов'язкова. Вам слід пам'ятати, що згідно змін до законодавства, зокрема у відповідности до ч. 2 Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію", розміри штрафів у випадку неявки на ВЛК чи відмови від отримання повістки значно збільшились:

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку –

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, –

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період –

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

    Стаття 210-1 . Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію –

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, –

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період –

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових 3 осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

    Втім неявка на проходження ВЛК можлива у разі наявності у Вас поважних причин. Наприклад, хвороба плюс лікарняний або лікування на стаціонарі, важкі сімейні обставини (тяжка хвороба або смерть близької людини) тощо.

    В будь якому разі за неявки з поважних причин Ви повинні сповістити про це ТЦК через довірену людину або за допомогою Укрпошти замовним листом з описом вкладення.

    При тому Вам слід пам'ятати, що у відповідності зі змінами до законодавства про мобілізацію Ви повинні після одужання з'явитись до ТЦК, не чекаючи вручення нової повістки, як це було раніше - при старому законодавстві.

    Що стосується обмеженої придатності, то Вам треба знати, що відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набере чинності 04.05.2024 року, Вам так або інакше прийдеться обов'язково пройти переогляд ВЛК:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 25 дней назад

      Дякую за відповідь. Ще питання щодо ВЛК. Є консультативний висновок хірурга державного ЛПЗ щодо необхідності оперативного лікування в плановому порядку. Чи це буде мати якесь значення на ВЛК, наприклад надання тимчасової непридатності?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Звичайно, це буде мати істотне значення! Без огляду на те, що свій висновок з цього приводу надає профільний лікар, який є водночас членом ВЛК, він не має права не врахувати рекомендації колеги, хоч той і працює в цивільній лікарні. Зазвичай за таких рекомендацій ВЛК повинна дійти висновку про визнання Вас тимчасово непридатним та визначити термін переогляду для можливості в цей період провести оперативне втручання та надати час для реабілітації.

        Якщо точка зору згаданого лікаря врахована не буде Ви можете легко оскаржити рішення ВЛК.

        • Андрій Клиент 25 дней назад

          Ще питання. Якщо наприклад ВЛК буде надано тимчасову непридатність на відповідний термін, але я операцію не зроблю, що тоді?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це складне питання. Проте, як показує мій практичний досвід, за таких обставин наступного разу ВЛК може, на жаль, не надати Вам подібну можливість.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України