Задайте вопрос юристу

837 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 13 мая 2024, вопрос №108611 250₴

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації - орфанне захворювання

Добрый день!
У сына установлено орфанное заболевание - сирингомиелия (код G-95). Есть вопросы к справке для оформления отсрочки от мобилизации.

Медучереждение не выдаёт справку ЛКК по форме №080-3/о, так как эта болезнь не входит в перечень заболеваний, которое даёт право на получение госпомощи на ребёнка (нормативку и форму прикрепил к письму). На основании того, что форма №080-3/о предусматривает внесение данных в п.4 справки, медучереждение приняло решение о выдаче другой справки по форме 027/о.

Прошу разъяснить какой документ должно предоставить медучереждение (на какие-либо компенсации от государства не претендую).
Может ли ТЦК и СП оспорить факт участия отца в воспитании ребёнка с этим типом заболевания и не предоставить отсрочку игнорируя ст.51 Конституції України и ст.180 СК України

Есть заключение МРТ со снимками, дополнительно оформлена справка о том, что жена служит в ДСНС и сделаны Витяги о совместном проживании. Скан-копии документов прикрепил.

Спасибо!

Ответы юристов (19)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ваша довідка не є підставою для отримання батьком відстрочки від мобілізації. Для отримання відстрочки треба мати довідку лкк.

    • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки- вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
    Антон Клиент 15 дней назад

    Добрый день. Это понятно, вопрос совсем в другом

    • Корнійчук Євген Іванович

      Вам треба звертатися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛЛК з вашою довідкою, яка була виписина форми 027

      захворювання передбачає отримання довідки Лкк форми 080/3

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1439-14#Text

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1439-14#Text

      • Антон Клиент 15 дней назад

        Отказываются выдавать справку, опираясь на несогласованность/брешь законов, а именно в пункте компенсаций

        • Корнійчук Євген Іванович
          25.2%

          https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0512-21#Text

          Сюди входить ваше захворювання.

          У пункті 4 не має мови про компенсацію

          пункті 4 Довідки зазначаються рекомендовані соціальні послуги: денного догляду, догляду вдома, паліативного догляду вдома; отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Якщо вам будуть відмовляти, вимагайте письмову відмову з законим обгрунтуванням такої, відмови після чого її можна буде оскаржити у суді.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    6) жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;".

    Отже, форма первинної облікової документації № 027/о - це “виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого”, яка не є "документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я". Таким документом, як раз є довідка форми 080-3, яка видається лікарсько-консультативною комісією.

    Щодо відмови ТЦК у оформленні Вашої відстрочки, то це цілком реально, оскільки довідка форми 0-27 не є підтверджувальним документом, який передбачений чинним законодавством та не містить у собі формулювання "ДОВІДКА про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне (орфанне) захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги".

    З приводу КУ та СКУ, то це питання з Вашого боку риторичне, оскільки для ТЦК не грає ролі, що Ваша дитина хвора, а дружина працює у ДСНС. Для останніх має значення лише те, чи є в Вас належні документи на підтвердження того, що Ваша дитина тяжко хвора. Тому висновок форми 0-27 та всі Ваші медичні документи, не приймуться останнім до уваги.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Антон Клиент 15 дней назад

      Спасибо за ответ, Юрий Климентьевич.

      Как мне добиться оформления формы №080-3/о, учитываю ответ Медучереждения. Отказываются выдавать справку, опираясь на несогласованность/брешь законов, а именно в пункте компенсаций.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Перше, що Вам потрібно зробити - це отримати письмову відмову від медичного закладу після чого направити відповідну скаргу до МОН, оскільки потрібно спочатку спробувати вирішити це питання у досудовому порядку. Виходячи з відповіді МОН на Вашу скаргу - або Вам видадуть відповідну довідку, або прийдеться оскарживати відмову у судовому порядку.

        Іншого шляху я не бачу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас.

    Так, на жаль, але без форми 080-3/о нічого не вдасться. Я Вам раджу подати на заклад охорони здоров'я звернення щодо видачі саме такої довідки, а далі - можливо подавати скаргу до Міністерства охорони здоров'я.

    За потреби, до речі, можна спробувати змінити сімейного лікаря та отримати дане заключення в іншій лікарні.

    З повагою!

    Антон Клиент 15 дней назад

    Суть отказа в оформлении №080-3/о заключается следующем: согласно Наказа №407 від 09.03.2024 предусмотрена форма справки, в Инструкции к этому наказу есть пункты:

    3. Довідка надається законному представнику дитини з інвалідністю або дитини, якій не встановлено інвалідність, але яка є хворою на тяжкі захворювання, розлади, травми, стани, що дають право на одержання:

    державної допомоги на дитину, відповідно до абзацу третього підпункту 2 пункту 2 розділу I Закону України від 03 липня 2018 року № 2476-VIII «Про внесення змін до законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми»;

    компенсації фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до частини сьомої статті 13 Закону України «Про соціальні послуги».

    7. У пункті 4 Довідки зазначаються рекомендовані соціальні послуги: денного догляду, догляду вдома, паліативного догляду вдома; отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

    9. Довідка призначена для надання до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчих органів міської міста обласного значення, районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання/перебування дитини, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі чи/або призначення державної допомоги на дитину.

    Также ссылаются на Постанову №1161 від 27.12.2018, где приведён список болезней, в которой нет заболевания ребёнка - Сірінгомієлія G95.0

    В результате чего, они не имеют право предоставить справку по форме №080-3/о ...

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1161-2018-%D0%BF#Text

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#n9

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0512-21#n7

    Антон Клиент 15 дней назад

    Простыми словами Справка предполагает безоговорочное получение компенсации или я ошибаюсь

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      49.6%

      Так, довідка форми 080-3 передбачає оформлення або державної допомоги на дитину, або компенсації за догляд на непрофесійній основі.

      Щодо державної допомоги, то її Вам не нададуть, оскільки у переліку немає захворювання Вашої дитини.

      Щодо компенсації на догляд, то даний вид допомоги врегульований Постаною КМУ №859 https://ips.ligazakon.net/document/KP200859?an=136, і в ній для оформлення компенсації Ви повинні представити туж саму довідку форми 080-3.

      Відповідно до пункту 7 вищезгаданної постанови:

      Призначення і виплата компенсації здійснюються уповноваженим органом з місяця подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, таких документів:

      довідки про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ;

      Отже, виходить так, що Ви ніяким чином не можете отримати дану довідку, ані для отримання допомоги, ані для отримання компенсації.

    Антон Клиент 15 дней назад

    Надеюсь получить справку опираясь на Положення ЛКК:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 21 листопада 2013 р. № 917

    ПОЛОЖЕННЯ

    про лікарсько-консультативну комісію

    Обов’язки і права комісій:

    5) надають батькам або законним представникам дитини:

    направлення за медичними показаннями до медико-соціальної експертної комісії для отримання довідки на забезпечення батьків або законних представників дитини з інвалідністю автомобілем;

    довідку про наявність у дитини тяжких форм деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим вона не може проживати в квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;

    довідку про потребу дитини, дитини з інвалідністю в домашньому догляді;

    довідку для отримання путівки на санаторно-курортне лікування;

    консультаційну допомогу з питань реабілітації та стороннього догляду, диспансерного нагляду або допомоги дітям з інвалідністю;

    --- > довідку про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги;

    Выходит мне должны предоставить Справку именно ЛКК, а как её оформить теперь и их проблема

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Можете спробувати, проте передбачаю наступну відповідь "ми не можемо видати Вам довідку, оскільки захворювання Вашої дитини немає у переліку Постанови 1162".

    Антон Клиент 15 дней назад

    Изначально так ответ и звучал. Какие варианты у меня есть, оформит адвокатский запрос на ТЦК та СП за разъяснениями или это тупик ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Яке саме формулювання адвокатського запиту Ви бачите в цьому випадку? Чи надасть Вам ТЦК відстрочку за наявних в Вас документів?

    Антон Клиент 15 дней назад
    Ребёнок болен, но справку не дадим - очевидна брешь в нормативных документах. Буду искать юриста который сможет изложить её на бумаге
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Можна спробувати, проте Ви повинні врахувати той факт, що ТЦК не надає відстрочку, а тільки займається її оформленням та перевіркою підтверджувальних документів. Хоча, у Вас не так багато шансів й можливо щось з цього вийде.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України